Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chaosas Turkijoje Vakarų koncernams gali reikšti milijoninius nuostolius

Kažkada buvusi daug žadančiu investuotojų rojumi, šiandien Turkija panirusi į chaosą po praėjusį savaitgalį nepavykusio karinio perversmo. Dešimtys Vakarų kompanijų šiandien baiminasi prarasti milijardus dolerių, rašo cnn.com.
Karinis perversmas Turkijoje
Karinis perversmas Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prasidėjus neramumams šalyje, Turkijos lira dolerio atžvilgiu jau nusmuko 5 proc., o trečiadienį kredito reitingų agentūra „S&P“ sumažino šalies skolinimosi reitingą.

JAV automobilių gamintojas „Ford“ į gamyklas Turkijoje jau investavo 1,6 mlrd. dolerių. Bendradarbiaudamas su turkų holdingu „KOC Holding AS“, „Ford“ įdarbino virš 10 600 žmonių ir tapo didžiausiu darbdaviu Turkijos automobilių pramonėje.

2012 m. „General Electric“ paskelbė apie tris metus truksiančią 900 mln. dolerių vertės investicijų programą šalyje.

2012 m. „General Electric“ paskelbė apie tris metus truksiančią 900 mln. dolerių vertės investicijų programą šalyje. Bendrovė Turkijos rinkai gamina turbinas vėjo jėgainėms, stato lokomotyvus bei gamina lėktuvų variklių dalis.

2013 m. Turkijoje gamybą pradėjo ir koncernas „Unilever“, pastatęs 95 mln. Eur vertės ledų gamyklą, o kita, 150 mln. Eur vertės gamykla turi būti atidaryta šiais metais.

Šimtus milijonų dolerių į Turkijos rinką jau įliejo ir tokios garsios Vakarų įmonės kaip „Siemens“, „Procter & Gamble“,„Mondelez International“,“„Danone“, „Pepsi Co“, „Bosch“ bei „Carlsberg“.

Ankara skelbia, kad praėjusiais metais buvo pritraukta daugiau nei 16 mlrd. dolerių tiesioginių užsienio investicijų – daugiausiai nuo finansų krizės pradžios.

Tačiau analitikai neabejoja, kad nepavykęs karinis perversmas investuotojų planus pakoreguos.

„Šios užsienio įmonės yra produktyvumo augimo varikliai, kurie kelia gyvenimo lygį. Taigi, jeigu jos nesiplės, tai neigiamai paveiks augimo perspektyvas“, – sakė „Capital Economics“ analitikas Williamas Jacksonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius