Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 18 /11:34

Cigaretės nuo kovo brangs 16 centų

Padidinus akcizus tabakui, nuo kitų metų kovo brangs rūkalai. Finansų ministerija skaičiuoja, kad vidutiniškai vienas pakelis cigarečių nuo kovo pirmosios galėtų pabrangti 16 centų.
Cigaretės
Cigaretės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuva iki kitų metų pabaigos turi pasiekti Europos Sąjungoje taikomą minimalų akcizo tarifo lygį, tai yra, 90 eurų už 1000 cigarečių.

Dėl to kasmet Lietuvoje palaipsniui yra didinimas akcizo tarifas tabakui. Seime antradienį pateiktas projektas, pagal kurį siūloma nuo kovo pirmosios didinti akcizo tarifą iki 90 eurų už 1000 cigarečių.

Dėl to, kaip Seimą informavo įstatymą pristačiusi finansų ministrė Rasa Budbergytė, vidutiniškai cigarečių pakelis nuo kovo pabrangs 16 centų, o pigiausių cigarečių kaina kils 20 centų. Cigarilių pakelis brangs apie 14 euro centų.

Po pateikimo parlamente tokiam projektui buvo pritarta. Planuojama, jog dėl padidintų akcizų tarifų tabako gaminiams valstybės biudžetas 2017 metais turėtų gauti apie 23 mln. eurų papildomų pajamų.

Brangs ir degtinė

Akcizų tarifai alui, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams ir tarpiniams produktams bus didinami 8 proc., etilo alkoholiui – 2,5 proc. Dėl akcizų tarifų padidinimo pusės litro alkoholiniai gėrimai galėtų pabrangti nuo 1 euro cento (alus) iki 8 euro centų (degtinė).

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Degtinė
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Degtinė

Skaičiuojama, jog dėl padidintų akcizų alkoholiui valstybės biudžetas 2017 metais turėtų gauti apie 10 mln. eurų papildomų pajamų.

2017 metais iš akcizų į valstybės biudžetą numatoma surinkti 1,294 mlrd. eurų (10,4 proc. daugiau pajamų nei planuojama gauti šiemet) arba apie 16,4 proc. visų konsoliduotos visumos biudžeto pajamų.

Prognozuojama, kad kitais metais didžiausią pajamų iš akcizų dalį (53,9 proc.) sudarys akcizai už energinius produktus, už apdorotą tabaką – 25,4 proc., už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus – 20,5 proc., už elektros energiją – 0,2 proc. visų pajamų iš akcizų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius