-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dalia Grybauskaitė: reikia apsisaugoti nuo nedraugiškų valstybių investicijų

Šalies prezidentė teigia, kad Lietuva turi apsisaugoti nuo nedraugiškų valstybių investicijų, todėl įmonės, prieš investuodamos šalia strateginių objektų, turi būti nuodugniai patikrintos. Pasak Dalios Grybauskaitės, grėsmę kelia ne tik investicijos Šiauliuose, bet ir Marijampolėje bei Nidoje.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / BFL/Ingos Juodytės nuotr.

„Būtina apsaugoti Lietuvą nuo tokių investicijų, nors valstybė nuosekliai ir mes visi skatiname investicijas iš principo, bet pasikeitus geopolitinei situacijai, turime būti daug budresni, daug atsargesni. Panaši situacija gali pasikartoti Marijampolėje bei dar viena labai keista ką tik pasirodžiusi informacija yra dėl oro gondolos Neringoje, kuri yra saugoma UNESCO“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė sakė šalies vadovė.

Ji priminė „labai keistą atsitiktinumą“, kai į strateginę reikšmę turintį objektą – Šiaulių oro uostą, kuris yra NATO narės oro uostas, buvo pasiūlyta investuoti „grynai finansinės avantiūros paremta investicija“.

„Tai, be jokios abejonės, sukėlė būtinybę teikti pataisas į svarbius Lietuvai ūkio sektorius, kurie susiję su mūsų strateginę reikšmę turinčius ūkio sektorius ir tos grėsmės, kurios gali ateiti tiek dėl finansinių avantiūrų, tiek dėl, sakykime, ne visai draugiškų šalių investicijų, arba turint kitus tikslus“, – teigė D.Grybauskaitė.

Toks patikrinimas, ar investuotojas yra patikimas, ar atitinka nacionalinio saugumo interesus, turi būti atliekamas ir tai turi inicijuoti ir Vyriausybė, ir Krašto apsaugos, ir Ūkio ministerijos, ir taip toliau.

Pasak D.Grybauskaitės, pagrindiniai sektoriai, kuriuos Lietuva turi saugoti, yra energetika, transporto infrastruktūra, telekomunikacijos, aukštosios technologijos bei finansai.

„Bet tai ne tik šios keturios – būtina įtraukti teritorijas ir objektus šalia strateginių objektų. Konkrečiai čia buvo Šiaulių oro uostas minimas. Taigi, labai svarbu, kad ne tik šie sektoriai būtų įtraukti ir jiems suteikta apsauga (...) – mes siūlome įtraukti visus Lietuvos aerouostus – jie Lietuvos apginamumui ir mūsų ekonomikai labai svarbūs“, – tikino prezidentė.

D.Grybauskaitė sakė, kad svarbu padėti savivaldybėms patikrinti potencialius investuotojus.

„Dar svarbus elementas šiame įstatyme tai, kad bet kuris potencialus investuotojas turi būti iš anksto patikrintas. Turime užtikrinti platesnį ir išplėstą patikrinimo mechanizmą, ir tokius instrumentus, kuriuos naudoja kai kurios kitos valstybės kaip Suomija, Vokietija, Prancūzija, Italija ir kitos šalys. Toks patikrinimas, ar investuotojas yra patikimas, ar atitinka nacionalinio saugumo interesus, turi būti atliekamas ir tai turi inicijuoti ir Vyriausybė, ir Krašto apsaugos, ir Ūkio ministerijos, ir taip toliau. Mes turime padėti padaryti tokius sprendimus savivaldybėms, nes ne visada savivaldybės turi pajėgumus ar kvalifikacijas tokius patikrinimus atlikti“, – tikino šalies vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius