Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danske bank“ grupės tarptautinės bankininkystės vadovas: Lietuvai naujoji krizė žada ilgą ir lėtą augimą

Lietuvai naujoji krizės banga reikš nebe recesiją, o „tik“ iki minimumo sulėtėjusį augimą, mano Danijos „Danske bank“ grupės tarptautinės bankininkystės vadovas Madsas Jacobsenas.

Jis interviu dienraščiui „Verslo žinios“ sakė, kad visoje Europoje naujoji krizė gali tęstis galbūt penkerius metus arba iki tol, kol vyriausybės ir bankai sutvarkys savo turto ir įsipareigojimų santykius. Jo nuomone, eurui išgelbėti geriausias būdas – įvesti bendrus mokesčius ir Briuselyje tvirtinti nacionalinius biudžetus.

„Baltijos šalys neišvengiamai patirs globalios krizės padarinių susilpnėjusių eksporto rinkų ir pabrangusio kapitalo pavidalu, tačiau katastrofos nebenutiks. Galbūt Baltijos augimas sulėtės dvigubai ar net priartės prie nulio, tačiau tikiu, kad antros recesijos nebebus. Regiono laukia labai lėtas ir labai ilgas augimas, o tai truks ne keletą pusmečių, o mažiausiai keletą metų“, – sakė M.Jacobsenas.

Kita vertus, anot jo, Baltijos šalims pasisekė, kad jose dominuoja Graikijos ar Pietų Europos vyriausybių skolų praktiškai neturintys Skandinavijos bankai.

Pasak jo, opiausia problema yra Graikija – jos klausimą reikėtų išspręsti kuo skubiau.

„Tam reikėtų arba milžiniško ES ryžto ir pastangų, arba šalies bankroto. Taip, Graikijos bankrotas turėtų sunkių padarinių, ypač šios šalies vertybinių popierių turintiems Vokietijos ir Prancūzijos bankams, tačiau netgi toks „atsakymas“ leistų rinkoms geriau matyti padėtį ir ateitį nei dabartinė nežinia“, – teigė analitikas.

Klausiamas, ar verta Lietuvai siekti euro, ekonomistas teigė, kad „pastangos atitikti euro kriterijus yra sveikintinos, o sprendimą bus galima priimti daug palankesniu metu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius