-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar nedeklaravusiems paskolų ir dovanų grynaisiais – atnaujinta D.U.K. skiltis

Gyventojai, svarstantys, ar jiems reikia VMI pateikti pranešimą PRC 911, informuojantį apie grynais pinigais gautas paskolas ir dovanas, kurios iki šiol nebuvo deklaruotos, o sandoriai nebuvo patvirtinti pas notarą, atsakymus į rūpimus klausimus gali rasti atnaujintoje dažniausiai užduodamų klausimų (DUK) apie PRC911 skiltyje
VMI spaudos konferencija
VMI interneto svetainėje adresu VMI jau sulaukė daugiau kaip 2600 pranešimų PRC911, apie 80 proc. jų pateikta elektroniniu būdu. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip praneša Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI),skiltį galima rasti čia.

VMI interneto svetainėje adresu VMI jau sulaukė daugiau kaip 2600 pranešimų PRC911, apie 80 proc. jų pateikta elektroniniu būdu.

„VMI skatina savanorišką mokesčių mokėjimą bei bendradarbiavimą su mokesčių administratoriumi. Pranešimas apie gyventojų pajamų šaltinius, kuriais grindžiamas turto įsigijimas, yra viena iš priemonių, padedanti gyventojams tinkamai atlikti mokestines prievoles. Siekiant, kad gyventojai pasinaudotų šia galimybe, nuolat analizuojami pateikiami klausimai ir ruošiami atsakymai. Tikimės, jog atsakymuose pateikiama informacija padės gyventojams tiksliai įvertinti savo situaciją ir poreikį pateikti minėtąjį pranešimą“, – sako Vilniaus AVMI viršininkė Edita Glumbakienė.

Šio pranešimo pateikimas ateityje gyventojams leis išvengti rūpesčių pagrindžiant brangaus turto įsigijimo šaltinius, o VMI padės tiksliau nustatyti rizikingus mokesčių mokėtojus, mažiau trukdant sąžiningus gyventojus.

Šiuo metu DUK skiltyje publikuojami atsakymai į 20 dažniausiai mokesčių mokėtojams kylančių klausimų.

Juose aptariamos įvairios situacijos, pavyzdžiui: išaiškinama, kuriais atvejais reikia teikti pranešimą PRC911, o kada užtenka pateikti ar patikslinti metinę pajamų deklaraciją; kaip turėtų elgtis sutuoktiniai, kartu gavę paskolų ar dovanų grynaisiais pinigais, kuriuos panaudojo ar planuoja panaudoti ilgalaikiam turtui įsigyti; ar PRC911 turi teikti ir gyventojai, paskolinę kitam asmeniui lėšas, kurių bendra suma viršija 15 000 eurų ir tos lėšos panaudotos turtui įsigyti ir kt.

Vilniaus AVMI primena, kad gyventojai turėtų pateikti pranešimą PRC911 apie dovanas ir paskolas, gautas po 2004 metų tik tuo atveju, jei atitinka visas 5 sąlygas:

  1. gautos iš nuolatinių Lietuvos gyventojų, užsienio fizinių asmenų arba užsienio juridinių asmenų;
  2. pačiam mokesčių mokėtojui nebuvo privaloma šaltinių deklaruoti Metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje, Metinėje gyventojo (šeimos) turto deklaracijoje, Nuolatinio Lietuvos gyventojo pranešime apie sudarytus sandorius arba Privačių interesų deklaracijoje;
  3. paskolos ir / ar dovanos yra panaudotos (arba numatoma panaudoti) turtui, kurio įsigijimo vertė viršija 15 000 eurų (iki 2014-12-31 – 50 000 litų), įsigyti nuo 2011 m. sausio 1 d.;
  4. sandoriai nėra notarinės formos;
  5. paskolos ir dovanos yra gautos grynaisiais pinigais.

Pranešime PRC911, kuris teikiamas tik vieną kartą – šiemet iki 2016 m. birželio 30 dienos, įsigyto turto mokėtojui nereikės nurodyti, tačiau reikės informuoti apie jo įsigijimo šaltinius, t.y. įvairias dovanas ir paskolas, gautas grynais pinigais, nepatvirtintas notaro ir kitur nedeklaruotas. Pranešimą lengviausia ir greičiausia pateikti per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) arba galima pristatyti į bet kurią apskrities valstybinę mokesčių inspekciją. Jį gali pateikti pats mokesčių mokėtojas ar jo įgaliotas asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius