Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Darbiečių“ pataisos naudingos Viktoro Uspaskicho įmonėms, bet stumiančios iš rinkos „Dujotekaną“

Su Europos Parlamento nariu Viktoru Uspaskichu susijusioms bendrovėms rengiami palankūs įstatymai – Seime jau svarstomos Gamtinių dujų įstatymo pataisos, kurios iš esmės užkerta kelią dujų tarpininkavimo verslui, penktadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Darbo partijos rinkimų štabas
Darbo partijos rinkimų štabas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jei dujas pirktume be tarpininkų, sutaupytume iki 200 milijonų litų per metus“, – apskaičiavo Seimo Ekonomikos komiteto narys „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Pagal jo parengtas pataisas, dujų verslu galėtų užsiimti tik dujotiekius valdančios bendrovės ir tos, kurios užsiima dujų gavybos veikla arba perka tik sau, pavyzdžiui, „Achema“.

Mažai kas abejoja, kad „darbiečių“ pataisa taikoma vienai bendrovei – „Dujotekanai“, kuri įsigaliojus pataisai būtų išstumta iš dujų verslo. Šiuo metu „Dujotekana“ per Šveicarijoje įregistruotą įmonę importuoja apie penktadalį Lietuvos suvartojamų dujų.

Dienraščio šaltinių žiniomis, „darbiečių“ pataisas inicijavo pats partijos vedlys V.Uspaskichas. Jei Seimas joms pritars, prekiauti gamtinėmis dujomis šalyje galės bendrovės, valdančios bent vieną metrą dujotiekio.

Tokių Lietuvoje nėra daug. Viena jų – agrofirma „Josvainiai“. Šiai Kėdainiuose veikiančiai žemės ūkio bendrovei priklauso maža dalis dujotiekio. Agrofirmos „Josvainiai“ akcijas valdo su V.Uspaskichu siejamas koncernas „Vikonda“. „Josvainiai“ tiekia dujas ir su politiku siejamoms įmonėms – „Krekenavos mėsai“, Kėdainių konservų fabrikui.

Tikėtina, kad V.Uspaskichas sieks įsigyti daugiau bendrovių – pavyzdžiui, gamtinių dujų perdavimu, skirstymu ir tiekimu užsiimančią „Intergas“.

Jei „Dujotekana“ būtų išstumta iš šio verslo, kitoms įmonėms atsirastų daugiau erdvės prekiauti dujomis.

Gamtinių dujų įstatymo pataisas galėjo lemti ir pablogėję V.Uspaskicho santykiai su „Dujotekanos“ savininkais. Konkrečiai – su vienu įmonės akcininkų Romu Ruškuliu,

atsisakiusiu dalintis „Dujotekanos“ dividendais su dabartiniu europarlamentaru V.Uspaskichu

Mat anksčiau pats politikas liko skolingas verslininkui, todėl europarlamentaras per savo partijos narius inicijavo įstatymo pataisą, kuri iš esmės užkirs kelią „Dujotekanos“ verslui Lietuvoje.

Dabartinis „Dujotekanos“ generalinis direktorius, buvęs Seimo narys Vladimiras Orechovas neneigė žinąs apie tarp senų bičiulių įsiplieskusią nesantaiką. Jis įsitikinęs, kad „darbiečių“ inicijuotos Gamtinių dujų įstatymo pataisos prieštarauja įvairiems teisės aktams ir net Konstitucijai.

Parlamentinis Ekonomikos komitetas siūlys Seimui nesvarstyti šios „darbiečių“ pataisų, kurios uždraustų perpardavinėti dujas ir tokiu būdu iš rinkos priverstų trauktis Rusijos dujų milžino „Gazprom“ netiesiogiai kontroliuojamą dujų importo bendrovę „Dujotekana“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius