Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbuotojų trūkumą prekybos centrai išspręs pasitelkę neįgaliuosius?

Stereotipų griovimas visuomenėje ir nauda verslo įvaizdžiui. Tokius žmonių su negalia įdarbinimo privalumus vardija didieji mažmeninės prekybos tinklai. „Maxima“, „Rimi“ ir „Iki“ parduotuvėse šiuo metu skirtingas pareigas užima nuo kelių dešimčių iki pusantro šimto neįgalių darbuotojų. Pastebima, kad šie darbuotojai – gerokai lojalesni nei jų kolegos.
Moteris neįgaliesiems skirtame vežimėlyje
Moteris neįgaliesiems skirtame vežimėlyje / 123rf.com nuotr.

Prižiūri ir taromatus, ir saugo parduotuves

Stambiausio darbdavio Baltijos šalyse, mažmeninės prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė 15min teigė, kad bendrovės parduotuvėse neįgalieji dirba įvairaus pobūdžio darbus – nuo kasininkų pardavėjų iki apsaugos bei administracijos darbuotojų.

Iš viso tokių darbuotojų Lietuvoje įsikūrusiose „Maxima“ parduotuvėse yra apie 160.

„Didžioji dalis darbuotojų su negalia – apie trečdalis – dirba kasininkais pardavėjais, apie 15 proc. – salės darbuotojais, apie 10 proc. dirba apsaugoje arba taromato operatoriais bei panašiose pozicijose. Taip pat yra pavienių darbuotojų, kurie dirba mūsų administracijos padalinyje, gamyboje, mėsos ceche bei logistikoje“, – vardijo M.Januškevičienė, pažymėjusi, kad kiekvienas darbuotojas su negalia įvertina savo galimybes ir renkasi tokią poziciją, kuri atitinka jo galimybes ir kompetencijas.

Kiekvienas darbuotojas su negalia įvertina savo galimybes ir renkasi tokią poziciją, kuri atitinka jo galimybes ir kompetencijas.

Darbuotojus su negalia jau kurį laiką samdo ir „Rimi“ prekybos tinklas. Jame šiuo metu dirba apie šimtas skirtingas negalios rūšis turinčių asmenų.

„Įdarbindami tokius darbuotojus klientų aptarnavimo srityje, prisidedame prie tolerancijos ugdymo mūsų visuomenėje. Kolegos su negalia dirba įvairiose pozicijose – tiek kasoje, kur yra labiausiai matomi, tiek salėje, kulinarijos skyriuje, kepykloje, tiek centriniame biure. Pastebime, kad šie mūsų kolegos greitai tampa labai lojaliais darbuotojais, kolektyvuose, kuriuose jie dirba, yra mažesnė darbuotojų kaita“, – teigia „Rimi Lietuva“ personalo vadovė Dovilė Buinickaitė – Struckienė.

Įmonės įvaizdžiui išėjo į naudą

Tai, kad žmonių su negalia įdarbinimas gali sumažinti darbuotojų kaitą mažmeninės prekybos sektoriuje, tikino ir ISM universiteto profesorė Rūta Kazlauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre

„Rimi“ klientų apklausą atlikę universiteto darbuotojai padarė išvadą, kad bendrovė iš darbuotojų su negalia integracijos gavo naudą – tai padėjo sustiprinti įmonės reputaciją ir prisidėjo prie palankesnio požiūrio visuomenėje formavimo.

Anot „Rimi Lietuva“ atstovės, iš pradžių bendrovės personalo skyriuje buvo įdarbinti žmonės su klausos negalia. Vėliau, pradėjus darbinti asmenis ir su kitomis negalios rūšimis, į bendrovę su prašymu dirbti kreipdavosi vis daugiau neįgaliųjų.

„Praėjus dvejiems metams, naujieji darbuotojai ateidavo jau ne per tarpininkus, bet pasikliaudami informacija ir atsiliepimais iš jau dirbančių, taip pat negalią turinčių, draugų“, – aiškino D.Buinickaitė-Struckienė.

Prisipažino: pradžioje žmonės vengė

Vienos iš „Rimi“ parduotuvių kasoje dirbanti Loreta Pilipavičiūtė turi klausos negalią ir teigė darbo pradžioje susidūrusi su ne visada teigiama pirkėjų reakcija.

„Kai tik pradėjau dirbti kasoje, klausos negalią žyminčią kortelę pamatę klientai apsisukdavo ir eidavo į kitą kasą. O dabar jau priprato – su šia problema nebesusiduriu. Klientai parodo arba parašo telefone, ko jie pageidauja, kai kurie net yra išmokę „ačiū“ gestą“, – teigė L.Pilipavičiūtė.

Tai, kad žmonės su negalia įdarbinami visada, jei tik yra galimybė, tikino ir „Iki“ prekybos tinklą valdančios bendrovės „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

„Įdarbindami neįgalius žmones kiekvienu atveju įvertiname jų darbingumą ir ieškome sprendimų, kaip atsižvelgiant į gydytojų rekomendacijas sureguliuoti darbuotojo darbo krūvį ir pobūdį“, – kalbėjo 34 žmones su negalia įdarbinusio „Iki“ tinklo atstovė, kuri pridūrė, kad šių darbuotojų užimamos pozicijos bendrovėje įvairios, tačiau detaliau jų nevardijo.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius