Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau Lietuvos įmonių linkusios įsigyti nei parduoti verslą

Nepaisant sumaišties pasaulinėse finansų rinkose, apie plėtrą įsigyjant kitas įmones ar verslo dalį ateinančiais metais svarsto net 1,5 karto daugiau Baltijos šalių įmonių nei tų, kurios norėtų parsiduoti. Trijose Baltijos šalyse gauti panašūs duomenys sudaro prielaidas tikėtis įmonių įsigijimo sandorių skaičiaus augimo ir Lietuvoje.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šią tendenciją atskleidė pirmasis trijų šalių įmonių įsigijimų ir susijungimų rinkos tyrimas Baltijos šalyse, kurį įgyvendino advokatų kontora SORAINEN kartu su verslo dienraščiais „Verslo žinios“ (Lietuvoje), „Dienas bizness“ (Latvijoje) ir „Äripäev“ (Estijoje).

Jo duomenimis, apie įmonės ar verslo dalies įsigijimą svarsto pusė (50 pro.) apklaustųjų, iš jų net 19 proc. turi numatę konkrečius planus šioje srityje.

„Tai rodo, kad vis daugiau Baltijos šalių bendrovių analizuoja įsigijimus kaip verslo plėtros būdą ir neapsiriboja vien natūralaus augimo strategija“, – teigė Laimonas Skibarka, advokatų kontoros SORAINEN partneris.

Tuo tarpu konkrečių įmonės ar verslo dalies pardavimo planų turi 10 proc. įmonių, o 26 proc. svarstytų pardavimo galimybę, jei gautų patrauklų pasiūlymą ar panašiai.

Dažniausiai apie savo verslo ar jo dalies pardavimą svarsto mažos įmonės, kurių metinė apyvarta neviršija 5 mln. eurų. Pasak Laimono Skibarkos, tai galima aiškinti dviem aspektais: „Kadangi ši tendencija žymiai ryškesnė mažesniųjų įmonių segmente, tikėtina, kad smulkieji verslininkai pardavimą vertina kaip galimybę realizuoti įmonės vertę, perleidžiant verslą finansiškai stipresniems rinkos dalyviams. Kita vertus, tai būtų galima vertinti ir kaip Baltijos šalyse besiformuojančią verslo kultūrą, kuomet sukuriamas perspektyvus verslas, kuris vėliau parduodamas arba pritraukiamos finansinės investicijos verslo plėtrai.“

Pasak jo, tai, kad Baltijos šalių bendrovės gana aktyviai svarsto įsigijimus kaip plėtros būdą, sudaro prielaidas rinkos konsolidacijai tam tikruose sektoriuose. Be to, yra nemažai bendrovių, kurios pasiruošę pardavimui ar investuotojų pritraukimui, kas, L.Skibarkos teigimu, leidžia tikėtis aktyvumo įsigijimų ir susijungimų sandorių rinkoje ir ateinančiais metais.

Baltijos šalių įsigijimų ir susijungimų rinkos tyrimas buvo atliktas rugsėjo-spalio mėn., Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje apklausiant apie 150 įvairiuose verslo sektoriuose veikiančių įmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius