Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei 100 tūkst. gyventojų sulauks VMI raginimų pateikti deklaracijas

Pajamų deklaracijų už 2013 metus nepateikę gyventojai, privalantys tai padaryti dėl pasinaudoto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (toliau – NPD), sulauks Valstybinės mokesčių inspekcijos priminimų.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal preliminarius VMI skaičiavimus, deklaracijų už 2013 m. vis dar nėra pateikę apie 80 tūkst. tai privalėjusių padaryti gyventojų. Mokesčių mokėtojai, nenorintys laukti VMI priminimų, pasitikrinti, ar privalėjo deklaruoti pajamas, gali užpildę metinę pajamų deklaraciją. 

VMI artimiausiomis dienomis centralizuotai išsiųs priminimus už 2013 metų laikotarpį, o apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos, šiuo metu revizuodamos 2010 metus, ragina gyventojus įvykdyti jau pamirštas prievoles (šie metai yra paskutiniai, kai mokėtojas turi įvykdyti 2010 metų prievoles).

Iš viso VMI laukia nepateiktų beveik 140 tūkstančių deklaracijų. Dalis mokėtojų jau buvo sulaukę priminimų pateikti pajamų deklaracijas dėl kitų priežasčių (dėl vykdytos individualios veiklos ir pan.). 

„Neretai pasitaiko, kad gyventojas dirba vienoje darbovietėje, jam čia pritaikomas priklausantis mėnesinis NPD, tačiau tais pačiais metais gyventojas gauna papildomų pajamų, jis įsidarbina dar kitoje darbovietėje arba apskaičiuojamas didesnis NPD, kai darbo užmokestis sumažėja dėl ligos. Todėl per metus darbovietėje jam apskaičiuojamas didesnis NPD, nei priklausantis metinis NPD. Norėtume priminti, kad metinis NPD apskaičiuojamas pagal metines pajamas, didėjant pajamoms, NPD mažėja, todėl gyventojas, pasinaudojęs per dideliu NPD, privalo pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti mokestį“, – primena VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, akcentuodama, kad VMI pirmiausia siekia informuoti gyventojus apie jų prievoles, tačiau net ir po kelių VMI priminimų piktybiškai vengiančius pateikti deklaracijas mokėtojus administratorius vertins principingai. 

VMI rekomenduoja gyventojams peržiūrėti VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje pateiktas ankstesnių metų pažymas, preliminariąsias deklaracijas ir, jei reikia, pateikti deklaracijas bei sumokėti mokesčius. Pasitikrinti, ar mokestiniu laikotarpiu nebuvo pritaikytas per didelis metinis NPD ir dėl to neatsirado papildomai mokėtinas pajamų mokestis, galima VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje  užbaigus pildyti preliminarią metinę pajamų deklaraciją.

VMI primena, kad laiku nepateikus pajamų mokesčio deklaracijos ir nesumokėjus priklausančių mokesčių, už kiekvieną pradelstą dieną yra skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai.

VMI kasmet viešai ir personalizuotai primena gyventojams apie pareigą pateikti pajamų deklaracijas, tačiau pasitaiko atvejų, kai piktybiškai vengiantiems mokėti mokesčius tenka skirti baudas (už deklaracijos nepateikimą bauda – nuo 57 iki 144 €).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius