Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiausia brangs pigiausios cigaretės

Seimas po pateikimo pritarė finansų ministrės Ingridos Šimonytės pristatytam įstatymo projektui, kuriuo siūloma palaipsniui didinti akcizą cigaretėms. Staigus akcizo tarifo didinimas, kaip kad Lietuva tą darė pastaraisiais metais, I.Šimonytės teigimu, tik paskatino šešėlinę ekonomiką.
Smilkstanti ant peleninės krašto palikta cigaretė
Smilkstanti ant peleninės krašto palikta cigaretė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Akcizo tarifo didinimas buvo atidėliojamas paskutinei daliai pereinamojo laikotarpio ir tuomet akcizo tarifą teko didinti po 30 proc. kiekvieną kartą. Dėl tos priežasties, mūsų supratimu, ir rinkos dalyvių supratimu, buvo prarasta nemaža dalis legalios rinkos būtent dėl tokių staigių akcizo šuolių“, – Seime sakė I.Šimonytė primindama, kad Lietuva, stodama į Europos Sąjungą, gavo pereinamąjį laikotarpį akcizo tarifui padidinti iki minimumo.

„Tuo metu ne vieną kartą jau savo gudrumą pademonstravusi Estija per visą pereinamąjį laikotarpį akcizo tarifą didino nuosekliai ir legalios rinkos nuostoliai buvo gerokai mažesni. Netgi galiu pasakyti, kad rinkos dalyviai patys paprašė Finansų ministerijos tokį siūlymą pateikti“, – sakė finansų ministrė.

Kitąmet akcizo tarifą cigaretėms ketinama didinti iki 140 litų už 1000 cigarečių, šių produktų pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 30 centų. Daugiau galėtų pabrangti (30–35 centais) pigiausios kategorijos cigarečių pakelis, mažiau (apie 25–28 centus) – brangiausios kategorijos cigarečių pakelis. Akcizo tarifas nuo 2018 metų turėtų siekti 194 litus už  1000 cigarečių.

Nuo 2012 m. kovo 1 d. cigarams ir cigarilėms taikomą akcizų tarifą siūloma padidinti nuo 80 iki 84 litų už kilogramą šių produktų. Padidinus akcizų tarifą cigarilėms, šių produktų pigiausios kategorijos pakelis, kuris šiuo metu kainuoja 5,39 Lt, galėtų pabrangti apie 16 centų.

Projekto aiškinamajame rašte numatoma, kad, padidinus cigarečių apmokestinimo lygį, gali nežymiai didėti nelegalus šių produktų importas iš trečiųjų valstybių, kuriose cigarečių kainos yra mažesnės. Tačiau kontroliuojančių institucijų veiklos planuose esą numatytos priemonės ir veiksmai šiai rizikai mažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius