Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl bedarbio pašalpos užvirė aistros

Šiandien Trišalės tarybos sprendimu buvo priimta Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisa, numatanti, kad atleidžiamiems darbuotojams, kuriems darbdaviai išmoka išeitines kompensacijas, bedarbio pašalpos mokėjimas būtų nutrauktas tiek mėnesių, už kiek gauta išmoka. Taip, anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų, bus skatinama ne laukti pašalpos, o ieškotis darbo.
Pasak specialistų, be darbo likusių žmonių įpročiai pasikeitė: jie vis aktyviau ieško darbo, į paieškas leidžiasi ir savarankiškai.
Nedarbas šalyje didėja kiekvieną mėnesį. / Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr.

Šis sprendimas sukėlė aistras tarp profesinių sąjungų: vienų tvirtinimu, tai logiškas sprendimas sunkmečiu, kitų – bedarbių apiplėšinėjimas.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos ir Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė naujienų agentūrai BNS sakė, jog bedarbio pašalpos mokėjimas ir darbdavio kompensacija yra skirtingi dalykai. „Nutraukti bedarbio pašalpos mokėjimą yra neteisinga. Tas laikas neturėtų nusitempti. Žmogus juk draudėsi nedarbo socialiniu draudimu, kodėl tie pinigai turi pradingti? Mes tam nepritariame“, – teigė G.Gruzdienė.

 Vertina teigiamai

Tuo tarpu Lietuvos darbo federacijos vadovo Vydo Puskepalio teigimu, toks sprendimas yra pagrįstas. „Atsižvelgiant, kad dabar yra sunkmetis, ir norint, kad pašalpas gautų kuo daugiau žmonių, ši pataisa yra labai laiku ir vietoje. Be to, žmogus jokių pinigų nepraras, tiesiog pašalpos mokėjimas jam nusikels: tarkime, jis gavo išeitinę kompensaciją už du mėnesius. Bedarbio pašalpa jam bus pradėta mokėti po tų dviejų mėnesių ir bus mokama, kaip ir priklauso, pusmetį. Taigi pašalpos gavimo laikotarpis nesutrumpinamas, o tik nukeliamas“, – sakė V.Puskepalis.

Nedarbas Lietuvoje per mėnesį išaugo 1,2 procentinio punkto ir kovo 1 dieną siekė 8,2 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius