-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl dujų terminalo – reikšminga sutartis

Pirmadienį AB „Klaipėdos nafta“ ir Lietuvos energija, AB pasirašė preliminarią sutartį, kuri tapo pirmuoju žingsniu tariantis dėl dujų pirkimo iš būsimojo suskystintųjų dujų terminalo apimčių ir sąlygų.
„Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis ir „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas pasirašė reikšmingą sutartį.
„Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis ir „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas pasirašė reikšmingą sutartį. / Energerikos ministerijos nuotr.

Terminalo projekto įgyvendinimo laikotarpiu sutarties dalyviai įsipareigojo keistis informacija ir tikslinti pagrindinei sutarčiai pasirašyti reikalingus duomenis.

Sutartis taip pat numato, kad projektą įgyvendinanti bendrovė „Klaipėdos nafta“ sieks, kad terminalo pajėgumas leistų užtikrinti visą „Lietuvos energijai“ reikalingą dujų kiekį. Pagrindinėje sutartyje, kurią numatoma pasirašyti iki 2012 metų gruodžio 31 dienos, šalys patikslins dujų kiekį, tiekimo sąlygas, kainos nustatymo principus, atsakomybių paskirstymą. Suskystintų dujų terminalas Klaipėdos jūrų uoste turėtų pradėti veikti iki 2014 metų pabaigos.

„Sutartis mums labai svarbi ne tik dėl joje aptariamų sąlygų – šis dokumentas demonstruoja tikėjimą terminalo projekto sėkme. Tuo pat metu mes gavome labai aiškią žinutę, kad pagrindiniai energetikos rinkos žaidėjai suvokia terminalo reikšmę sukuriant alternatyvų dujų tiekimo šaltinį ir panaikinant priklausomybę nuo vienintelio gamtinių dujų šaltinio. Panašias sutartis sieksime pasirašyti ir su kitais stambiausiais gamtinių dujų vartotojais, o tai mums padės aiškiai suvokti rinkos poreikius ir lūkesčius“, – pasirašymo ceremonijos metu sakė „Klaipėdos naftos“  generalinis direktorius Rokas Masiulis.

„Būsimasis terminalas yra itin svarbi dujų rinkos infrastruktūros dalis, padėsianti užtikrinti šalies nepriklausomybę nuo vienintelio dujų tiekėjo. Be to, jis taps ir papildomų galimybių bei palankesnės kainos dujų pirkėjams garantu. Mes labai teigiamai vertiname terminalo perspektyvas, todėl norėjome iš anksto sutarti dėl bendradarbiavimo principų. Džiaugiuosi, kad tai padarėme pirmieji“, – pažymėjo „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Šiuo metu terminalo projektui vadovaujanti „Klaipėdos nafta“ derasi su trimis paraiškas suskystintųjų gamtinių dujų plaukiojančios saugyklos su išdujinimo įrenginiu įsigijimo konkurse paraiškas pateikusiais tiekėjais. Atsižvelgiant į SGD terminalo projekto vadovaujančio patarėjo „Flour S.A.“ rekomendacijas, bus siekiama įsigyti plaukiojančią saugyklą su dujinimo įrenginiu (FSRU), kuri talpintų ne mažiau kaip 130 tūkst. kubinių metrų dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius