-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl klaidinančių etikečių sustabdyta prekyba turkiškais saldumynais

Dėl neteisingo ženklinimo laikinai sustabdytas 37 tūkst. 976 tonų 18 pavadinimų saldumynų iš Turkijos realizavimas. Tai trečiadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Šokoladiniai saldainiai
Šokoladiniai saldainiai / Photos.com nuotr.

Saldumynų ženklinimo etiketėse Turkijos įmonė „ELVAN GIDA SAN VE TIC. A.S.“ nebuvo nurodžiusi, kad saldumynų gamyboje buvo naudoti genetiškai modifikuotų sojų produktai.

Pranešama, kad Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai importo kontrolės metu paėmė turkiškų saldainių „Extrime“ mėginius laboratoriniam ištyrimui. Saldainių sudėtyje nustatyta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų, kurie nebuvo nurodyti ženklinimo etiketėse.

Šią produkciją iš Turkijos importavo bendrovė „Angolita“, kuriai laikinai neleista tiekti į rinką visos siuntos – 18 tūkst. 831 tonos, 13 pavadinimų saldumynų, kol jie nebus tinkamai perženklinti, nurodant, kad jų sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų.

Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami importuojamų maisto produktų kontrolę, paėmė šokoladinių saldainių „Elvan drem coconut“ mėginius. Jų sudėtyje nustatyta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų, apie ką nebuvo nurodyta ženklinimo etiketėse bei kituose lydinčiuose dokumentuose.

Įmonei importuotojai „Daisena“ laikinai uždrausta visą siuntą – 19 tūkst. 145 tonas, 5 pavadinimų saldumynus tiekti į rinką. Bendrovei liepta produktus tinkamai perženklinti, nurodant, kad jų sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų.

„Tai jau trečias atvejis šiais metais, kai neleidžiama realizuoti turkiškų saldumynų dėl nepateiktos informacijos apie jų sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus produktus. Visus tris kartus saldumynai buvo importuoti iš tos pačios Turkijos įmonės. Šių metų vasario mėnesį bendrovė „Angolita“ buvo įvežusi beveik 700 kg neteisingai paženklintų saldainių „Compound chocolate“, kuriuose taip pat buvo rasta genetiškai modifikuotų sojų produktų. Bendrovė „Angolita“ įtraukta į padidintos rizikos įmonių sąrašą ir jos įvežama produkcija tikrinama griežčiau“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Jos teigimu, dėl genetinės modifikacijos pagal nustatytą riziką tikrinami visi iš trečiųjų šalių importuojami maisto produktai, kurių sudėtyje gali būti sojų, kukurūzų, rapsų ar bulvių produktų. Nustačius, kad atvežta produkcija neatitinka reikalavimų, tos įmonės gamintojos ar importuotojos prekės tikrinamos tol, kol nerandama pažeidimų, tiriant mėginius dėl genetinės modifikacijos. Nuo metų pradžios laboratorijoje ištirta daugiau nei 60 maisto mėginių, nustatyti šie trys pažeidimai.

Pagal Europos ir nacionalinius teisės aktus, informacija vartotojams apie genetiškai modifikuotus organizmus maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta, kai šiuose produktuose yra daugiau kaip 0,9 proc. genetiškai modifikuotų organizmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius