-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl „Teo LT“ valdybos – aistros tarp akcininkų

Antra pagal dydį „Nasdaq OMX“ Vilniaus vertybinių popierių biržos įmonė „Teo LT“ tik iš pažiūros spinduliuoja ramybe – iš tiesų įmonei nesvetimos smulkiųjų ir stambiųjų akcininkų kovos ir nesutampantys savininkų požiūriai į valdymą.
TEO LT
TEO LT / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Verslo žinios“ rašo, kad balandžio 28 dieną vykusiam akcininkų susirinkimui smulkiųjų „Teo LT“ akcininkų (į grupę susijungusių investicinių fondų) pateiktas siūlymas 120 mln. litų sumažinti bendrovės įstatinį kapitalą tebuvo apgaulingas jų žingsnis siekiant nukreipti pagrindinio akcininko Skandinavijos koncerno „TeliaSonera“, kuriai priklauso 68 proc. „Teo LT“ akcijų, dėmesį nuo jos pačių inicijuotų pertvarkų įmonės valdyboje.

„TeliaSonera“ pasiūlė valdybos narių skaičių sumažinti nuo 7 iki 6 narių, tačiau susivienijusiems smulkiesiems akcininkams, vediniems investicinius fondus valdančių bendrovių „East Capital“ ir „KJK Management“, pavyko nedidele balsų persvara į valdybą išrinkti į valdybą Joną Pilkauską.

Šios istorijos viešai nekomentuoja nei „Teo LT“, nei „TeliaSonera“. Smulkieji „Teo LT“ akcininkai aiškina, kad istorija turėtų tapti pavyzdžiu kitoms įmonėms.

„Manome, kad mažųjų akcininkų atstovai valdyboje yra būtini užtikrinant atsakingą įmonės valdymą, ir džiaugiamės, kad ir šiais metais kiti smulkieji akcininkai parėmė tokių nepriklausomų atstovų išrinkimą valdyboje“, – teigė „East Capital“ investicinių portfelių valdytoja Eglė Fredriksson.

Anot jos, valdybos narių mažinimas didina stambiojo akcininko įtaką įmonėje, nes valdybos pirmininkas įgyja lemiamą balsą esant lygiam balsų skaičiui.

Investuotojų asociacijos valdybos narys Vytautas Plunksnis sakė, kad vakarietiško kapitalo bendrovėse net ir stambiajam akcininkui atstovaujantys valdybos nariai suvokia, kad jie yra atsakingi už vertės kūrimą visiems akcininkams, tad smulkiųjų atstovų balsas dėl, pvz., neefektyviai naudojamų įmonės lėšų, girdimas šiek tiek geriau. Ne mažiau svarbi esą ir valdybos nario galimybė viešai kreiptis per žiniasklaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius