-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Deutsche Bank“ už bylos nutraukimą JAV sumokės 7,2 mlrd. JAV dolerių

Vokietijos bankas „Deutsche Bank“ sutiko sumokėti iš viso 7,2 mlrd. JAV dolerių, kad JAV teisingumo departamentas nutrauktų iškeltą bylą dėl banko vaidmens hipoteka užtikrintų vertybinių popierių rinkos krizėje.
„Deutsche Bank“
„Deutsche Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal principinį susitarimą su JAV valdžia į šią sumą įtraukta 3,1 mlrd. JAV dolerių bauda ir 4,1 mlrd. JAV dolerių vertės kompensacijos klientams priemonės, penktadienį pranešė bankas.

Dėl šios baudos „Deutsche Bank“ ir Teisingumo departamentas derėjosi nuo rugsėjo mėnesio, kuomet ši JAV institucija iš banko pareikalavo 14 mlrd. JAV dolerių.

Susitarimas pasiektas praėjus vos vienai po to, kai Teisingumo departamentas pareiškė ieškinį Didžiosios Britanijos finansų milžinui „Barclays“, kurį apkaltino sukčiavimu stambiu mastu parduodant hipoteka užtikrintus vertybinius popierius, kuris prisidėjo prie 2008 metų pasaulinės finansų krizės.

„Deutsche Bank“ vadovas Johnas Cryanas nuolat teigė, kad bankas sumokės mažiau, negu iš pradžių reikalavo Jungtinės Valstijos.

Bankas taip pat pareiškė, kad kompensacija klientams neturės reikšmingo poveikio jo rezultatams.

„Kompensacijos klientams finansinės pasekmės, jeigu jų bus, priklausys nuo galutinių susitarimo sąlygų ir šiuo metu nemanoma, kad jos padarytų reikšmingą poveikį 2016 metų finansiniams rezultatams“, – pareiškė bankas.

Didžiausias Vokietijos bankas savo išankstinus 2016 metų veiklos rezultatus, kaip ir planuota, paskelbs vasario 2 dieną.

Kiti tyrimai

Tačiau dėl šio susitarimo nenutraukiami kiti tyrimai, pavyzdžiui, tyrimas, kad bankas tariamai manipuliavo užsienio valiutų kursais ir brangiųjų metalų kainomis, ar įtarimai, kad jis užtikrino palankesnes sąlygas sudaryti sandorius, kurie investuotojams padėjo iš Rusijos neteisėtai pervesti milijardus JAV dolerių.

„Deutsche Bank“ taip pat gresia civiliniai ieškiniai, susiję su kaltinimais, kad jo prekiautojai manipuliavo pagrindinėmis tarpbankinės rinkos palūkanų normomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Deutsche Bank“ pastatas Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Deutsche Bank“ pastatas Londone

Ir kiek bankui kainuos nutraukti šias bylas, tebėra neaišku.

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, nuo 2008 metų pradžios „Deutsche Bank“ visame pasaulyje sumokėtų baudų ir teismo priteistų išmokų suma jau viršijo 9 mlrd. JAV dolerių.

Investuotojai baiminosi, kad „Deutsche Bank“ neužteks teisinėms išlaidoms atidėtų 5,9 mlrd. eurų Teisingumo departamento reikalaujamai baudai sumokėti.

Anksčiau šią savaitę pasklidus žiniai, kad „Deutsche Bank“ ir Teisingumo departamentas artėja prie susitarimo, banko akcijų kursas vėl buvo smukęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius