Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didmeninės degalų kainos pasiekė rekordines aukštumas, prognozuojamas tolesnis jų kilimas

Didmeninėje rinkoje antradienį į rekordines aukštumas pakilo visų rūšių degalų kainos. Netrukus kainų šuolis turėtų atsispindėti ir degalinėse, rašo dienraščiai „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“.
Protestuotojai pylėsi kuro už kuo mažesnę sumą
Tikinama, kad kainos kyla dėl įvykių tarptautinėje rinkoje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naftos perdirbimo įmonės „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale didmeninė benzino kaina jau pasiekė 4017,74 lito už tūkstantį litrų. Tai reiškia, kad per dieną litras benzino didmeninėje rinkoje pabrango daugiau kaip 3,3 cento. Dar niekuomet benzinas didmeninėje rinkoje nekainavo daugiau kaip 4 tūkst. litų už tūkstantį litrų, rašo dienraščiai.

„Orlen Lietuva“ tikina, kad kainos kyla dėl įvykių tarptautinėje rinkoje. Esą šį sykį šuolio kaltininkė yra Jungtinėse Valstijose įvykusi avarija.

„Didmeninės degalų kainos kilo dėl pabrangusių naftos produktų pasaulio rinkoje. Šios dienos brangimą labiausiai lėmė žinia, kad įvykus avarijai naftotiekyje JAV, sutriko naftos tiekimas į perdirbimo gamyklas. Į tai nedelsdamos reagavo tiek JAV, tiek Europos rinkos. „Orlen Lietuva“, nustatydama didmenines kainas, tik reaguoja į pasaulinių naftos produktų kainų pokytį“, – sakė „Orlen Lietuvos“ viešųjų ryšių direktorė Aurelija Trakšelienė.

Naftos perdirbimo bendrovė nesiryžta prognozuoti, kaip didmeninės kainos atrodys artimiausiomis dienomis.

„Kaina priklauso nuo didmenininko. Jeigu gamykla kels kainą, automatiškai didės degalų kaina degalinėse, nes mažmenininkai beveik visada dirba su fiksuota marža. Jeigu Lietuvoje nebūtų gamyklos, degalų kainos rinkoje būtų mažesnės, nes būtų didesnė konkurencija didmeninėje rinkoje“, – teigė P.Ugianskis.

Naują rekordą pasiekė ir dyzelino kaina. Tūkstantis litrų šios rūšies degalų Mažeikiuose antradienį kainavo 3 698,43 lito. Tai aukščiausia kaina po to, kai įsigaliojo didesnis akcizas, tačiau ne pati didžiausia istorijoje.

Gerokai šoktelėjo ir suskystintųjų dujų kaina – tona dujų Mažeikiuose antradienį kainavo 3 944,85 lito – nuo gruodžio pradžios dujos didmeninėje rinkoje pabrango 6,5 procento.

Degalinių verslo atstovai kainų šuolį aiškina ne tik brangstančia nafta, bet ir tuo, kad Lietuvoje yra vienas degalų tiekėjas. Esą be jo degalai būtų pigesni. Tokią nuomonę išsakė degalinių tinklo „Vakoil“ vadovas Povilas Ugianskis.

Antradienį barelis naftos tarptautinėje rinkoje kainavo jau 95,70 JAV dolerio. Pernai ekspertai prognozavo, kad jeigu barelis naftos pabrangs iki 100 JAV dolerių, litras benzino Lietuvoje gali kainuoti net 5 litus.

„Nordea Markets“ vyresnysis vadybininkas Jaroslavas Suchodolskis „Verslo žinioms“ sakė neatmetantis tikimybės, kad naftos kaina artimiausiu metu gali viršyti 100 JAV dolerių ribą.

„Mūsų analitikai tikisi tolesnio JAV dolerio brangimo. Jei ir naftos kainos doleriais išliks panašaus lygio kaip dabar,galime tikėtis, kad litais degalų kainos padidės“, – teigė J.Suchodolskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius