-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos ekonomika įžengė į nežinomybės zoną

Didžiosios Britanijos ekonomika penktadienį įžengė į nežinomybės zoną po to, kai šalis, remiantis negalutiniais rezultatais, nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.
Valiutų rinkos
Valiutų rinkos / „Scanpix“/AP nuotr.

Finansų rinkos penktadienį jau davė suprasti, kas laukia penktos pagal dydį pasaulyje ekonomikos: svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko iki žemiausio lygio nuo 1985 metų.

Šalies pasitraukimo iš Bendrijos, vadinamojo „Brexit“, priešininkai ilgai aiškino apie ekonomines tokio žingsnio pasekmes, tačiau, rodos, nesugebėjo įtikinti savo tautiečių. Todėl dabar šalis turi ruoštis rimtiems pokyčiams.

Trumpuoju laikotarpiu Londoną ir visą šalį veikiausiai apims finansų krizė. Didžiulė politinė nežinomybė, susijusi su JK pasitraukimu, turės įtakos šalies ekonomikai vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu, perspėjo ekspertai.

Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono konservatorių vyriausybė prieš ketvirtadienį įvykusį referendumą perspėjo, kad šalies derybos dėl išstojimo ir naujų tarptautinių prekybos sutarčių gali užtrukti dagiau nei dešimt metų.

Vyriausybės ataskaitoje sakoma, kad Britanijos laukia „ilgas nežinomybės laikotarpis“, kuris gali trukti dešimtmetį. Tai turės rimtų pasekmių Britanijos įmonėms, prekybai ir investicijoms.

Pasaulio prekybos organizacija anksčiau perspėjo, kad po išstojimo Britanijos eksportuotojai gali susidurti su papildomais muitais, kurių vertė sieks 5,6 mlrd. svarų (7,2 mlrd. eurų).

Ar papildomi muitai nebus taikomi Britanijai pereinamuoju laikotarpiu išlieka neaišku. O Britanijos bankininkystės ir automobilių gamybos sektoriai aiškiai davė suprasti, kad po išstojimo teks perkelti darbo vietas į užsienį.

„Ne viena stambi kompanija sakė, kad naudojasi JK kaip vartais į Europą. Ir ne viena kompanija sakė, kad perkels savo būstinę „Brexit“. Perkels iš Londono į kitus finansų centrus žemyninėje Europoje“, – sakė nepriklausomo Ekonomikos ir verslo tyrimų centro atstovas Scottas Corfe'as.

Poveikis imigracijai

Po britų sprendimo palikti ES su imigracija susijusi padėtis taip pat keisis, nes į Britaniją iš ES dirbti atvažiuos žmonių, kas taip pat turės įtakos JK ekonomikos augimui.

Tarptautinis valiutos fondas praėjusią savaitę perspėjo, kad „nors yra labai daug netikrumo, susijusio su tiksliomis ekonominėmis pasitraukimo iš ES pasekmėmis, jos, tikėtina, bus neigiamos ir žymios“.

Fondas prognozuoja, kad blogiausiu atveju Britanijoje kitąmet kils recesija, o bendrasis vidaus produktas (BVP) iki 2019 metų smuks 5,6 proc. Taip pat nedarbo lygis padidės nuo dabar esamų 5 proc. iki daugiau nei 6 proc.

Ekspertai taip pat perspėjo, kad gali sumažėti Britanijos biudžeto mokestinės pajamos,o taip pat šalis rizikuoja netekti aukščiausio AAA skolinimosi reitingo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius