-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Diskusijoje apie eurą Lietuvoje Stasys Janeliūnas sakė: „Geriau tanklaivis nei valtis“

Sekdama savo Baltijos kaimynių pėdomis, Lietuva siekia kitąmet tapti devynioliktąja euro zonos nare, nors praėjusių metų lapkritį atlikta "Eurobarometro" apklausa parodė, kad euro įvedimui pritaria tik 40 proc. Lietuvos gyventojų, prieš pasisako 49 proc. Apie Lietuvos stojimą į euro zoną, su euru susijusias rizikas ir galimybes Marijampolėje vykusioje diskusijoje „Kodėl tiek panikos dėl euro?” aptarė premjero patarėjas finansų klausimais Stasys Jakeliūnas ir publicistė, knygos "Melo ekonomika" autorė Aušra Maldeikienė. Diskusiją moderavo Marijampolės savivaldybės visuomeninis mero patarėjas Ramūnas Burokas.
Dviejų eurų moneta
Dviejų eurų moneta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.


„Audrą jūroje geriau įveikti dideliame tanklaivyje, nei nedidelėje valtelėje”, – apie Lietuvos stojimą į euro zoną, pasaulinę pinigų sistemą lygindamas su vandenynu, vaizdžiai kalbėjo premjero patarėjas finansų klausimams Stasys Jakeliūnas. „Už bet kokios valiutos stovi didžiulė sistema – o ar mes turime lito pinigų sistemą? Už lito juk stovi euras ir palaiko jo stabilumą“ – aiškino S.Jakeliūnas. Į jo klausimą, ar Lietuvoje kainos kils nepaisant, ar Lietuva turės ar neturės eurą, didžiuma auditorijos visgi manė, jog kainos kils bet kokiu atveju. 

Kita diskusijos pranešėja, ekonomistė Aušra Maldeikienė teigė, jog nėra ekonomikoje dalykų, turinčių aiškų atsakymą „taip“ arba „ne“, taigi ir apie eurą negalima kalbėti vienareikšmiškai. „Klausimą dėl euro įvedimo Lietuvoje reikėtų kelti svarstant, ar jis yra daugiau reikalingas, ar mažiau reikalingas, bet ne spręsti, ar jo reikia iš viso“ – teigė A. Maldeikienė.

„Be abejo, euro atėjimas į Lietuvą turės ir pliusų, ir minusų, bet reikia atsiminti, jog niekas neduodama dykai – taigi, glausdamiesi prie euro tanklaivio tame finansų vandenyne, jausimės daug stabiliau, bet, ištikus audrai, galbūt reikės suteikti pagalbą ir kitiems“. Į auditorijos klausimą, ar Lietuva negalėtų kaip Švedija ar Jungtinė Karalystė išsaugoti savo nacionalinę valiutą, abu ekonomistai atsakė vieningai – mes negalime lygintis su šalimis, turinčiomis vienas seniausių pasaulyje bankų ir finansines sistemas. Jų ilgalaikė patirtis leidžia jiems tvarkytis savarankiškai, o litą atsiejus nuo euro, lito kursas pradėtų svyruoti neprognozuojamai, kas Lietuvai reikštų didžiules ekonomines problemas.

Glausdamiesi prie euro tanklaivio tame finansų vandenyne, jausimės daug stabiliau, bet, ištikus audrai, galbūt reikės suteikti pagalbą ir kitiems

„Nevisiškai pagrįsti ir gyventojų nuogąstavimai, kad įsivedus eurą augs kainos. Kainų augimą daugiausia įtakoja energetinių išteklių kainos, konkurencinės aplinka, mokestinės bazė ir kiti faktoriai. Kaip rodo statistika, net ir neturint euro Lietuvoje 2013 m. daugiausiai augo elektros energijos, tabako gaminių, pienas ir jo produktų kainos, labiausiai mažėjo šilumos energijos ir komunikacijos paslaugų kainos. Infliacija arba kainų augimas dėl euro įvedimo galėtų padidėti 0,2-0,3 proc. punkto“, –  apibendrino  R. Burokas. 

Lietuva eurą planuoja įsivesti 2015 metais. Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko to padaryti 2007 metų pradžioje.

Euro įvedimo Lietuvoje tvarka numatyta Nacionaliniame euro įvedimo plane. Jį 2013 m. birželio 26 d. patvirtino Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Plane numatyti pagrindiniai euro įvedimo (lito pakeitimo euru) elementai ir priemonės, kurios užtikrins vartotojų interesų apsaugą, sklandų lito pakeitimą euru ir visuomenės informavimą. Europos Sąjungos (ES) bendrosios valiutos įvedimo procesą reglamentuos ir Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymas, kurio projektas pateiktas Seimui.

15 kalendorinių dienų – nuo 2015 m. sausio 1 d. iki sausio 15 d. – mokėjimo priemonė būtų euras, tačiau mokant už prekes ir paslaugas grynaisiais pinigais būtų galima atsiskaityti ir litais (dviejų valiutų apyvartos laikotarpis). 2015 m. sausio 16 d. euras taptų vienintele teisėta, privaloma priimti atsiskaitymams,  mokėjimo priemone.
Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litus į eurus keis nemokamai neribotą laiką, komerciniai bankai ir AB „Lietuvos paštas“ padaliniai – nustatytais terminais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius