-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai „Aviva Lietuva“ pablogino ekonomikos augimo prognozę (atnaujinta 12.56 val.)

Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovė „Aviva Lietuva“ pablogino šių metų Lietuvos ekonomikos augimo prognozę. Sausį itin optimistiškai žadėję 8 proc. BVP augimą, dabar bendrovės specialistai mano, kad šalies BVP šiemet augs 2,4 proc.
TVF pagerino šių metų pasaulio ekonomikos augimo prognozę.
Sausį „Aviva Lietuva“ žadėjo, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 8 proc. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Aviva Lietuva“ finansų direktoriaus Arūno Rumsko teigimu, ansktesnes prognozes neigiamai paveikė tokie veiksniai kaip itin sudėtinga, šalta šių metų žiema, neatsistatantis verslo ir gyventojų kreditavimas. BVP žemyn tempė ir niekaip nepajudantis daugiabučių renovavimas bei nepalankus euro kurso kitimas.

Vis dėlto, anot A.Rumsko 2,4 proc. ekonomikos augimas yra labai normalus. „Dabartinis atsigavimas yra tvaresnis, nors ir ne toks greitas, nes yra paremtas gamyba ir eksportu, o ne pigiais kreditais paremtu vartojimu“, – kalbėjo A.Rumskas.

Anot jo, pagrindinis ekonomikos variklis – atsigaunantis eksportas, kuris skatina gamybą. „Šiemet eksportas rodo įspūdingus atsigavimo rezultatus. Tolimesnis augimas, nepanašu, kad turėtų lėtėti. Per visus metus tikimės 24 proc. eksporto augimo“, – sakė A.Rumskas. Anksčiau „Aviva Lietuva“ prognozavo, kad eksportas per šiuos metus padidės 17 proc.

Kalbėdamas apie vidaus vartojimą, A.Rumskas pažymėjo, kad pamažu atsigaunančios eksporto įmonės, auganti gamyba pradeda daryti teigiamą įtaką žmonių pajamoms. „Produkcijos gamyba eksportui leidžia išlaikyti darbo vietas bei atlyginimus. Tai paskatina vidaus paklausos augimą“, – dėstė A.Rumskas.

Gana optimistiškai „Aviva Lietuva“ žvelgia ir į nedarbo lygio mažėjimą. „Nedarbas yra sudėtingas reikalas, nes jis paskutinis sureaguoja į ekonomikos atsigavimą“, – sakė vyriausiasis bendrovės investicijų valdytojas Romanas Piotras Sosnovskis.

Jis aiškino, kad tendencijos yra tokios, jog, atsigaunat ekonomikai, įtampa darbo rinkoje išlieka, o darbdaviai, būdami inertiški, darbais apkrauna esamus darbuotojus. „Vis dėlto, tikimės, kad dugnas jau pasiektas. Antrąjį pusmetį galime tikėtis nedarbo lygio mažėjimo“, – sakė R.P.Sosnovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius