Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB nebeleis 500 eurų banknotų

Europos Centrinis Bankas trečiadienį pranešė, jog 500 eurų banknotai nebebus leidžiami dėl nuogąstavimų, kad jais naudojasi nusikaltėliai pinigams plauti ir teroristams finansuoti.
Eurai
500 eurų kupiūra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

ECB „nusprendė visam laikui nutraukti 500 eurų banknoto leidimą ir išimti jį iš euro banknotų serijos atsižvelgdamas į nuogąstavimus, jog šis banknotas padeda užsiimti neteisėta veikla“, po Valdančiosios tarybos posėdžio išplatintame pareiškime sakė ECB.

Dėl savo dydžio ir lengvo transportavimo 500 eurų banknotai įgijo didžiulę paklausą šešėlinių finansų pasaulyje, todėl juos galima iškeisti į didesnę sumą negu nominali kupiūrų vertė. Šešėliniame pasaulyje šie banknotai vadinami binladenais – pagal velionį džihadistų tinklo „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną.

Prancūzija reikalavo atšaukti tuos banknotus ir palaipsniui pašalinti juos iš apyvartos, intensyvindama kovą su terorizmu po virtinės kruvinų išpuolių Paryžiuje praeitais metais.

Europos Komisija vasarį nurodė „tirsianti poreikį įvesti atitinkamus suvaržymus atsiskaitymui grynaisiais pinigais, viršijančiais tam tikras sumas, taip pat kartu su Europos centriniu banku svarstysianti atitinkamas priemones, susijusias su didelio nominalo banknotais, ypač 500 eurų banknotu“.

Kaip rodo ECB statistika, 500 eurų banknotai sudaro tik 3 proc. apyvartoje esančių eurų banknotų, bet net 28 proc. jų bendros vertės.

Kita vertus, šių banknotų panaikinimui ypač priešinamasi Vokietijoje, kur daugelis žmonių iki šiol yra linkę atsiskaitinėti grynaisiais pinigais.

Panaikinimo priešininkai nerimauja, kad tai būtų pirmasis žingsnis į atsiskaitymų grynaisiais pinigais visišką atsisakymą ir perėjimą prie elektroninių mokėjimo sistemų, kurias galėtų visiškai kontroliuoti vyriausybė.

Savo ruožtu kai kurie ekspertai sakė, kad atsisakyti 500 eurų banknotų nebūtų itin veiksmingas žingsnis kovoje su nusikalstamumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius