-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto vyndarių verslui trukdo šalies gyventojų religingumas ir atšiaurus klimatas

Smulkūs vyno gamintojai Egipte žengia pirmuosius žingsnius, o tai suteikia galimybę Kairo viešbučių lankytojams bei turistams šiandien pasirinkti iš daugiau egiptietiško vyno rūšių. Jau 15 metų šioje musulmoniškoje Artimųjų Rytų šalyje yra bandoma atgaivinti vietinę vyno pramonę, tačiau ji vis tiek susiduria su dviem iššūkiais – religingais gyventojais ir sausu dykumų klimatu, rašo naujienų svetainė voanews.com.
Vynuogynas Egipte
Vynuogynas Egipte / „Scanpix“/AP nuotr.

Dvi pagrindinės didžiosios Egipto vyndarystės įmonės džiaugiasi griežtu muitų režimu, dėl kurio šalyje beveik nėra vynų iš kitų šalių, tačiau susiduria ir su nemenkais iššūkiais – vynuogių auginimu sausame dykumos klimate ir konservatyvia musulmoniška visuomene.

Viena iš organinį vyną gaminančių smulkių įmonių – „Kouroum“, įsikūrusi El Gunos kurorte prie Raudonosios jūros. Jai priklausantys vynuogynai yra nutolę apie valandą kelio automobiliu nuo vienos iš 3600 metų senumo faraonų kapavietės.

Vyno gamyklos vadybininkas, libanietis Labibas Kallasas teigia, kad bendrovė stengiasi gaminti autentišką vietinį vyną.

Gėdinga, kuomet turistas atvyksta į Egiptą ir čia geria neegiptietišką vyną, – tikina L.Kallasas.

„Kuomet turistas atvyksta į tam tikrą šalį, jis nori paragauti tos šalies maisto ir gėrimų. Gėdinga, kuomet turistas atvyksta į Egiptą ir čia geria neegiptietišką vyną“, – tikina L.Kallasas.

Egipto vynuogių augintojams didelį galvos skausmą kelia šalies klimatas. Vynuogynai yra drėkinami, tačiau šis procesas yra griežtai prižiūrimas, nes per didelis vandens kiekis gadina vynuogių skonį.

Dėl šios priežasties nepanašu, kad Egiptas kada nors savo vynais galės konkuruoti su kitomis regiono valstybėmis, tokiomis kaip Libanas, Izraelis, Turkija ar Graikija.

„Buvome nustebinti dėl kokybės, kurią pasiekėme, nes nuo pat veiklos pradžios didžiausias iššūkis buvo pagaminti geriamą produktą“, – pasakojo vyndarystės įmonės vadybininkas.

Dar prieš dešimtmetį Egipte niekas net nekalbėjo apie vietinių, nedidelių vyno gamyklų atsiradimą. Būtina pažymėti, kad požiūris į šį alkoholinį gėrimą šalyje per jos istoriją smarkiai kito.

Senovėje Egipte, kaip ir kitose Viduržemio jūros regiono šalyse, vyndarystė buvo paplitusi. Tačiau po VII a. įvykusio musulmonų užkariavimo vynas čia greitai išėjo iš mados.

Vis dėlto, XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Egiptą valdant britams, alkoholinis gėrimas iš vynuogių trumpam buvo susigrąžinęs populiarumą.

Vis dėlto, XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Egiptą valdant britams, alkoholinis gėrimas iš vynuogių trumpam buvo susigrąžinęs populiarumą.

Šiuo metu Egiptas, kuriame apie 90 proc. iš 90 mln. gyventojų sudaro musulmonai, yra laikomas itin konservatyvia šalimi, ir dėl to verslininkai susiduria su dideliais sunkumais reklamuodami alkoholinius gėrimus už didžiųjų viešbučių teritorijų.

Daugiau negu 90 proc. alkoholio Egipte suvartoja turistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius