Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK rekomenduoja Lietuvai sumažinti biudžeto deficitą iki 3 proc. BVP iki 2011 metų

Europos Komisija (EK) rekomenduoja Lietuvai sumažinti biudžeto deficitą iki 3 proc. BVP iki 2011 metų
Piktavalė iš senolės pavogė 900 lt.
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuva turi sumažinti biudžeto deficitą iki ne daugiau kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) iki 2011 metų, teigiama trečiadienį paskelbtose Europos Komisijos (EK) rekomendacijose.

Toks pat terminas deficitui sumažinti nustatytas Vengrijai ir Rumunijai, o Lenkijai šis laikotarpis pratęstas iki 2012-ųjų.

„Svarbu, kad Vyriausybės parengtų planą, pagal kurį įsipareigotų koreguoti biudžeto deficitą vos prasidėjus ekonomikos atsigavimui, o to tikimasi nuo 2010 metų“, – pareiškė už Europos Sąjungos (ES) pinigų politiką atsakingas EK narys Joaquinas Almunia.

EK prognozėmis, Lietuvos biudžeto deficitas šiemet sieks 5 proc. BVP, o kitąmet – 8 procentus.Mažesnis nei 3 proc. BVP biudžeto deficitas yra vienas iš euro įvedimui taikomų kriterijų.

EK pranešė, kad, Lietuvos valdžios institucijų pateiktais duomenimis, 2008 metais šalies valdžios sektoriaus deficitas buvo 3,2 proc. BVP.

Anot Komisijos, nors deficitas buvo artimas sutartyje nurodytai 3 proc. vertei, nustatyta, kad deficito perviršis susidarė ne dėl išskirtinių aplinkybių ir nėra laikinas.

„Remiantis turima informacija, EK tarnybų 2009 metų pavasario prognozėje numatyta, kad nesiėmus naujų politikos priemonių valstybės finansų būklė 2009 ir 2010 metais labai pablogės – deficitas būtų atitinkamai 5,4 ir 8 proc. BVP“, – teigiama rekomendacijose.

EK vertinimu, atsižvelgiant į labai prastą Lietuvos ekonomikos situaciją ir deficito dydį, nustatytas deficito ištaisymo terminas – 2011 metai – yra pagrįstas.

„Tai reiškia, kad 2009–2011 metais fiskalinės priemonės per metus vidutiniškai turėtų būti bent 1,5 proc. BVP. Kad pasiektų šį tikslą, Lietuvos valdžios institucijos turėtų įgyvendinti į 2009 metų biudžetą ir į papildomą 2009 metų biudžetą įtrauktas fiskalines priemones. Be to, kad pasiektų šio fiskalinio konsolidavimo plano tikslus, Lietuvai rekomenduojama apsvarstyti galimybę imtis tolesnių priemonių valstybės finansų būklės blogėjimui apriboti 2009 metais, o 2010 metais numatyti papildomų konsolidavimo priemonių“, – teigiama EK rekomendacijose.

Jomis Lietuvai taip pat rekomenduota stiprinti biudžeto valdymą ir didinti skaidrumą tobulinant vidutinės trukmės biudžeto sistemą ir griežtinant išlaidų vykdymo drausmę, taip pat tobulinti biudžeto vykdymo stebėseną visus metus.

Komisijos rekomendacijos parengtos pagal ES perviršinio biudžeto procedūrą.

EK prognozėmis, Lietuvos biudžeto deficitas šiemet sieks 5 proc. BVP, o kitąmet – 8 procentus.

Komisijos vertinimais, šiemet biudžeto deficitas viršys 3 proc. BVP kartelę 21 iš 27 ES valstybių narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius