Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Ekonomistas Jevgenijus Koganas: sankcijos Rusijai – minkštas, bet stiprus apynasris

Rusijos atkirtimas nuo SWIFT veikiausiai reikštų stiprų politinį Rusijos atsaką, o to niekas nenori, lenta.ru cituoja ekonomistą Jevgenijų Koganą. Tačiau, pasak jo, ir dabar taikomos sankcijos varžo Rusijos ekonomiką. Kenčia net ir tos bendrovės, kurioms sankcijos nėra taikomos.
Jevgenijus Koganas
Jevgenijus Koganas / lenta.ru vaizdo įrašo stop kadras

Rusijai rimtos sankcijos dar nebuvo pritaikytos. Teheranui, pavyzdžiui, uždrausta pardavinėti naftą. Iranas, aišku, tą daro aplinkiniais keliais, tačiau tai kainuoja brangiai. Tuo metu Rusijos kompanijos nevaržomos gali, net ir kaustomos sankcijų, pardavinėti savo dujas ir naftą Europoje. 

„Situacija labai naudinga mūsų eksportuotojams, ypač metalurgijos pramonei – įmonių pelnai šoktelėjo kone iki dangaus“, – sakė J.Koganas.

Pasak jo, įvestos labai silpnos sankcijos, tiesa, jos yra protingos ir veiksmingos.

Situacija labai naudinga mūsų eksportuotojams, ypač metalurgijos pramonei – įmonių pelnai šoktelėjo kone iki dangaus.

„Nors Rusija turi labai mažą skolą – vos 15 proc. bendrojo vidaus produkto, – mūsų bendrovės negali skolintis Vakarų finansų rinkose.

Nei Kinija, nei kitos Azijos valstybės negali atstoti Vakarų kredito įstaigų, nes neturi tam pakankamų finansinių išteklių. Dėl to sankcijos yra minkštas, tačiau stiprus apynasris Rusijos ekonomikai. Ir tokiomis sąlygomis net nedidelė užsienio skola Rusijai gali sukelti milžiniškų problemų“, – kalbėjo ekonomistas.

Jeigu Rusiją atskirs nuo Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacijos SWIFT, tai bus rimtas smūgis Rusijos ekonomikai, tačiau labiau psichologinė grėsmė nei reali, teigia J.Koganas.

„Būtent todėl realybėje tokio scenarijaus tikimybė yra maža – Rusijai reikia itin smarkiai „pasistengti“, kad prieš ją būtų imtasi tokių ginklų. Visi supranta, kad tokiu atveju iš Rusijos sulauktų tam tikro politinio atsako, o to niekas nenori“, – kalbėjo ekonomistas.

Pasak jo, blogai yra tai, kad niekas nekalba apie tokį dalyką kaip „toksiška ekonomika“.

„Toksišką“ jis supranta kaip Rusijos ir visų jos piliečių reputacijos praradimą pasaulyje pastaraisiais metais.

„Netgi mūsų kompanijos, kurioms yra netaikomos sankcijos, patiria sunkumų tarptautinėse rinkose, nes niekas su jomis nenori turėti reikalų. Kol kas nuostolius suskaičiuoti yra sunku, tačiau tai yra labai rimta Rusijos problema, apie kurios mastą kol kas mažai kas kalba“, – kalbėjo J.Koganas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius