-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekonomistas Nerijus Mačiulis: Lietuvoje tvarkomės kaip Afrikoje

Maisto kainos per pastaruosius metus Lietuvoje augo bene 6 kartus greičiau nei euro zonoje. Taip yra dėl to, kad Lietuvoje su finansinėmis problemomis tvarkomasi ne ką geriau nei kai kuriose Afrikos ar Azijos valstybėse.
„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis
„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvoje gegužę metinė infliacija siekė 5 proc. Pagal šį rodiklį šalis esą beveik nesiskiria nuo kitų Europos Sąjungos (ES) šalių. Visgi Lietuvoje brangsta būtiniausi produktai, todėl neturtingiausiems šalies gyventojams infliacija smogė itin smarkiai.

Banko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sakė, kad lietuviai maistui išleidžia maždaug ketvirtadalį savo pajamų, daugiau išleidžia tik rumunai. „Maisto produktai yra 12 proc. brangesni nei prieš metus, Europoje kai kur brangsta vos po 2  proc. Pieno produktų infliacija yra didžiulė, Lietuvoje per paskutinius metus jie brango 7 kartus greičiau nei euro zonoje, Latvijoje – net 10 kartų daugiau“, – sakė N.Mačiulis.

Visgi maisto produktų kainos pernai Lietuvoje buvo 40 proc. mažesnės nei ES vidurkis. Be to, Lietuviai esą moka žymiai mažiau ir už įvairias komunalines paslaugas. „Lietuvoje komunaliniai mokesčiai sudaro tik 40 proc. ES  vidurkio, Estijoje – 70 proc., Latvijoje  – apie 60 proc. Tą lemia Lietuvoje labai paplitusi įvairių išlaidų kompensavimo sistema“, – sakė ekonomistas.

Tačiau lietuviai žymiai daugiau moka už drabužius ir avalynę – šių prekių kainos yra 7 proc. didesnės nei ES vidurkis. „Maža rinka lemia, kad gamintojai ir pardavėjai turi mažą derybinę galią ir pirkdami drabužius iš stambių gamintojų negali gauti mažiausios kainos, antkainiai taip pat didesni“, – sakė N.Mačiulis.

Jis pažymi, kad vidutinė drabužių ir avalynės kaina gali būti kiek mažesnė, nes į statistiką esą nėra įskaičiuojama prekyba turgavietėse, kurios esą itin populiarios dėl mažesnių kainų.

Didelę pastarųjų metų infliaciją, pasak N.Mačiulio, lemia keli faktoriai. Visų pirma Lietuvoje yra itin maža konkurencija. Problematiškiausias yra maisto sektorius. „Pagal antimonopolinės politikos efektyvumą Lietuva atsilieka nuo tokių šalių kaip Sirija, Mozambikas, Bangladešas. Estija tuo metu patenka į 30-uką. Pagal pasirengimą priimti užsienio investicijas Lietuva yra 124 vietoje ir atsilieka nuo Libijos ir Angolos“, – sakė N.Mačiulis.

Infliaciją esą smarkiai lemia ir aukšti gyventojų infliacijos lūkesčiai. Daugeliui tikintis, kad kainos dar augs, gamintojams branginti produktus yra kur kas lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius