Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistas Nerijus Mačiulis prognozuoja, kad ES nesiims sankcijų prieš Rusiją

Europos Sąjunga greičiausiai nesiims naujų ekonominių sankcijų prieš Rusiją, nes valstybių prekyba yra per daug susijusi, prognozuoja „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
„Mes prognozuojame, kad labai maža tikimybė, kad Europos Sąjunga taikytų griežtesnes sankcijas Rusijai, net jei dabartinė situacija Ukrainoje būtų eskaluojama“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Nerijus Mačiulis.

Pasak jo, viena priežasčių yra ta, kad tiek ES, tiek NATO bus sunku įrodyti, kad tolesni politiniai neramumai Ukrainoje yra skatinami Rusijos, tad ir priežasčių pritaikyti naujas sankcijas nebus. Be to, pasak ekonomisto, bendrijos ir Rusijos prekybiniai santykiai yra per daug susiję.

Mes prognozuojame, kad labai maža tikimybė, kad Europos Sąjunga taikytų griežtesnes sankcijas Rusijai, net jei dabartinė situacija Ukrainoje būtų eskaluojama, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Nerijus Mačiulis.

„Įvertinant ir tai, kad ES yra priklausoma nuo Rusijos energetinių išteklių, sunku tikėtis, kad ES imsis kažko daugiau, nei iki šiol, todėl mes sakome, kad prekyba tarp Lietuvos ir Rusijos nesustos“, – teigė N.Mačiulis.

Jeigu visgi ES imtųsi sankcijų prieš Rusiją, ši galėtų reaguoti įvairiai.

„Grįžtamasis ryšys gali būti nuo švelnaus ir epizodinio, kur nukreipiamos Rusijos sankcijos į atskiras valstybes, į kai kurių energetinių išteklių tiekimo apribojimą, nes gali Rusija sėkmingai apriboti ne visai Europos Sąjungai dujų tiekimą, bet tik kai kurioms valstybėms“, – aiškino ekonomistas.

Anot jo, jei būtų apribojamas tik lietuviškų prekių eksportas, Lietuvos ekonomika greit atsigautų.

„Poveikis Lietuvai gali būti labai įvairus. Jeigu apribojamas tik lietuviškų prekių eksportas iš Lietuvos, tai poveikis nebūtų didelis. Galėtų Lietuvos ekonomika trumpą laiką atsidurti recesijoje, bet tai būtų mažas susitraukimas, bet jeigu kalbėtume apie labai plataus masto sankcijas, kuomet reeksportas, transporto srautai sustoja ir energetinių išteklių tiekimas. Tuomet aišku šokas ekonomikai yra didelis, bet tokio scenarijaus tikimybė labai maža“, – tikino N.Mačiulis.

Anot jo, sunku įsivaizduoti, jog kuri nors pusė pradėtų tikrą ekonominį karą, nes tiek ES, tiek ir Rusija labai priklauso nuo viena kitos.

„Sunku įsivaizduoti priežastis, prie kurių Rusija nuspręstų veltis į tokį ekonominį karą, nes pati ji galėtų, turėdama didelius rezervus, ištverti kurį laiką, bet ilguoju laikotarpiu jai būtų ekonominė katastrofa, nes ji labai priklausoma nuo Europos Sąjungos. Europos Sąjunga yra pirma pagal dydį Rusijos eksporto rinka, o Rusija – trečia pagal dydį Europos Sąjungos eksporto rinka, tai nei viena, nei kita nėra suinteresuota pakenkti savo įmonėms ir gyventojams“, – sakė „Swedbank“ analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius