Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistas Vladas Trukšinas: Lietuvos banko tyrimo įspėjimas dėl skolininkų masto valdžios nedomina

Lietuvos bankas 2010 metais atliko būsto paskolą paėmusių žmonių apklausą, kuri atskleidė milžinišką grėsmę, bet į tai jau beveik metus Lietuvoje nekreipiama jokio dėmesio, pirmadienį rašo dienraštis „Vilniaus diena“.
Lietuvos bankas
Lietuvos bankas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pasak ekonomisto ir statistiko Vlado Trukšino, tai turėtų būti didžiausias bankų ir šalies valdžios galvos skausmas, nes skolininkų armija nuolat ir agresyviai didėja.

„Jei, Lietuvos banko apklausos duomenimis, būsto paskolas yra paėmę daugiau nei 11,3 proc. iš 1,380 mln. Lietuvos namų ūkių, galima teigti, kad būsto paskolas turi ne mažiau kaip 156 tūkst. namų ūkių, o tai yra beveik 22 proc. iš visų 716 tūkst. fizinių asmenų – bankų skolininkų. Ir tie 22 proc. bankų skolininkų skolingi bankams beveik 78 proc. visos namų ūkių skolos“, – skaičiuoja ekonomistas.

Pasak jo, trečdalis skolininkų keitė būsto kreditų sutartis, vadinasi, 53 tūkst. namų ūkių šalyje turi finansinių problemų grąžindami paskolas.

„Situacija šalyje grėsmingai blogėja, o ekonominis pagerėjimas yra tik iliuzinis, nes vis daugiau žmonių susiduria su grėsme prarasti savo namus varžytinėse“, – konstatavo V.Trukšinas.

Apklausa atskleidė, kad trečdalis paėmusių būsto paskolas žmonių jau prieš metus buvo susidūrę su rimtais finansiniais sunkumais,

Taip pat nustatyta, kad 2010 metais, palyginti su 2009-aisiais, 6 proc. padaugėjo namų ūkių, teigiančių, jog paskola būstui įsigyti yra labai didelė našta.

Tada Lietuvos banko tyrėjai konstatavo, kad, atsižvelgiant į namų ūkių išsakytus paskolų būstui įsigyti naštos vertinimus per ateinančius 12 mėnesių, reikšmingų teigiamų pokyčių neturėjo įvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius