Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimentas Vokietijoje: kaip žmogų pakeistų dykai gaunami 1000 eurų per mėnesį?

Vienas minios finansavimo projektas Vokietijoje kas mėnesį išrenka žmogų, kuriam visus metus kas mėnesį dovanojamas atlyginimas. Šis socialinis eksperimentas Vokietijoje kelia daug diskusijų, rašo „Deutsche Welle“.
Vokietijos ekonomika
Socialinis eksperimentas Vokietijoje: kaip visuomenę pakeistų nemokami 1000 eurų per mėnesį? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ką jūs darytumėte su 1000 eurų kas mėnesį, kurių užsidirbti nereikėjo? Tai suma, kurios užtenka patogiam gyvenimui. Įsivaizduokite, kad gautumėte tokią sumą, nepriklausomai nuo jūsų poreikių ir net amžiaus. Ar dirbtumėte? Ar sugriūtų visuomenė, jeigu visi šalyje gautų tokias išmokas?

Į šiuos klausimus bando atsakyti vokiečių projektas „Mein Grundeinkommen“ („Mano atraminės pajamos“.)

Tėvai gali užregistruoti savo vaikus ir laimėtai sumai nėra taikomas pajamų mokestis.

Ši kampanija pradėta 2014 metais. Kas mėnesį išrenkamas laimėtojas. Prizas – 1000 eurų per mėnesį kasmet. Kol kas sekasi. Įmonė jau išrinko 15 laimėtojų ir surinko pakankamai pinigų dar dviem. Laimėtojais išrinkti studentai, dirbantys tėvai, pensininkai, bedarbiai, taip pat du vaikai – aštuonerių ir ketverių.

Loterijos taisyklės paprastos – nereikia nieko aukoti, nereikia būti Vokietijos piliečiu, galima dalyvauti taip dažnai, kaip tik norisi, organizatoriai nereikalauja jokių asmeninių detalių, išskyrus elektroninio pašto adreso. Tėvai gali užregistruoti savo vaikus ir laimėtai sumai nėra taikomas pajamų mokestis.

Ugdo tinginius?

Iniciatyva suikėlė diskusiją – ar veltui gauti pinigai skatina tinginystę? Kampanijos organizatoriai turi aiškų atsakymą. „Mein Grundeinkommenhomepage“ puslapio lankytojams pateikiamas vaizdo siužetas, kuriame projekto įkūrėjas Michaelis Bohmeyeris pasakoja, kad pats gauna būtinąsias pajamas iš interneto įmonės, kurią padėjo įkurti.

Svarbu yra tai, kad žmonės pasidaro drąsesni ir saugesni. Dauguma jų sako, kad miega geriau, kad turi mažiau rūpesčių. 

„Iš pradžių pasikeičia nedaug kas. Svarbu yra tai, kad žmonės pasidaro drąsesni ir saugesni. Dauguma jų sako, kad miega geriau, kad turi mažiau rūpesčių. Nė vienas dirbantis laimėtojas darbo nemetė“, – pasakojo vyras.

Tarp laimėtojų yra vienas jaunas vyras su lėtine psichikos liga. Jį nuolat erzindavo tai, kad turėdavo kreiptis dėl išmokų, kad turėtų garantuotas pajamas. Dabar, kai pinigų gauna nuolatos, jo sveikata pagerėjo.

„Tai yra maži psichologiniai efektai, jie turi skirtingas pasekmes, bet visi skatina saugumo pojūtį“, – pasakojo M.Bohmeyeris.

Kiti laimėtojai kalbėjo apie laisvę, kurią suteikia pinigai – pavyzdžiui, suteikia progą užsiimti mėgstama veikla.

„Basic Income Network“ organizacijos atstovas Ronaldas Blaschke šio eksperimento nevertina rimtai, nes pajamos užtikrinamos tik metams.

„Mes negalime padaryti jokių svarių išvadų per tokį trumpą laikotarpį, sakyti, kad tai yra empirinis eksperimentas, kuris paaiškina, kaip žmonės elgtųsi tuo atveju, jeigu visą laiką gautų būtinąsias pajamas“, – kalbėjo jis.

Debatai apie tokias pajamas Vokietijos politiniame lauke verda metų metus. Visos pagrindinės partijos, įskaitant ir Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungą (KDS), diskutuoja apie tai bent jau partijos viduje. 2006 metais KDS narys Dieteris Althausas pasiūlė „piliečio pinigų“ (800 eurų per mėnesį) koncepciją.

Tuometis partijos generalinis sekretorius Ronaldas Pofalla sakė, kad tai padėtų smarkiai apkarpyti brangų biurokratijos aparatą, susijusį su įvairiomis išmokomis. Bet jis, kaip ir Socialdemokratų partija, turėjo abejonių dėl to, kaip „piliečio pinigai“ pakeistų darbo rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius