Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektra biržoje liepos mėnesį pabrango

Šių metų pradžioje pradėjusioje veikti Lietuvos elektros biržoje liepos mėnesį parduota 644,56 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros už 111,225 mln. litų, o vidutinė svertinė kaina buvo 17,17 cento už kWh (be PVM) – didesnė nei bet kurį ankstesnį mėnesį.
Elektra
Elektra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Liepa (mėnuo)

Liepą vidutinė svertinė elektros kaina buvo 1,93 cento didesnė nei birželį ir 1,67 cento didesnė nei Valstybinės kainų ir energetikos komisijos nustatyta 15,5 cento už kWh riba, pranešė rinkos operatorė įmonė „Baltpool“.

Liepa buvo rekordinis mėnuo ne tik parduotu elektros energijos kiekiu, bet ir biržos mėnesio apyvarta pinigine išraiška. Tokią apyvartą lėmė išliekantys dideli suprekiautos elektros energijos kiekiai bei, palyginti su birželiu, nemažėjanti elektros kaina biržoje. Įtakos turėjo ir didesnis prekiaujamų dienų skaičius.

Sausį–liepą vidutinė aritmetinė elektros energijos kaina biržoje siekė 14,67 cento už kWh.

Anot „Baltpool“, liepos mėnesį vidutinės paros kainos svyravimai nebuvo tokie ženklūs, kaip birželį: vidutinės paros kainos svyravo nuo 15,05 iki 19,31 cento už kWh.

Liepą, kaip ir birželio mėnesį, elektros kainoms biržoje įtakos turėjo tai, kad šiluminės elektrinės kol kas beveik negamina elektros energijos bei vasarą vykstantys elektros perdavimo linijų planiniai remontai – tai mažino elektros energijos pasiūlą.

Liepą, kaip ir birželį, 80 proc. visos per mėnesį Lietuvoje suvartotos elektros energijos buvo nupirkta elektros biržoje. Per pirmąjį šių metų pusmetį per biržą buvo patenkinta 62 proc. šalies elektros poreikio.

Liepos mėnesį 5 proc. elektros energijos, perkamos biržoje, buvo eksportuojama į gretimas energetikos sistemas.

Vidutinė dienos apyvarta liepą buvo 20,792 mln. kWh – 0,5 proc. mažiau nei birželio mėnesį. Birželį per dieną elektros energijos vidutiniškai buvo parduodama už 3,588 mln. litų.

„Baltpool“ duomenimis, praėjusį mėnesį biržoje aktyviai prekiavo 17 iš 24–ų užsiregistravusių biržos dalyvių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius