Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektronikos perdirbėjai jaučia atsigaunantį vartojimą

Elektroninių ir elektros atliekų surinkėjai ir perdirbėjai jaučia atsigaunant vartojimą, nors pastebi, kad atiduoti perdirbimui lietuviai labiausiai linkę stambią elektrotechniką, o smulki dažniausiai vis dar keliauja į šiukšlių konteinerį, antradienį rašo savaitraštis „Veidas“.
Kaune toliau renkama sena elektronika.
Sena elektronika / Dienraščio „15 min" nyotr.

„Šiemet elektrotechnikos atliekų surinkimas gerokai pagyvėjęs. Pirma, elektroninės įrangos gamintojus ir importuotojus vienijanti asociacija EEPA šiais metais pradėjo aktyviau dirbti. Antra, vartojimas šiemet irgi padidėjęs – gyventojai daugiau perka naujos elektrotechnikos, o mums atiduoda seną. Mūsų įmonėje atliekų surinkimas šiemet padidėjo 100 proc., palyginti su pernai“, – tvirtina buitinės technikos atliekų surinkimo ir perdirbimo įmonės „EMP recycling“ generalinis direktorius Almontas Kybartas.

Padidėjusį tokių atliekų pristatymą stebi ir kitos įmonės, tad tikimasi, kad krizės laikotarpiu kritę surinkimo skaičiai šiemet bus didesni.

Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių gamintojų ir importuotojų asociacijos direktorius Giedrius Mikulskas sako, kad sunkiau iš žmonių perdirbimui surinkti smulkią įrangą, kurią lengva išmesti, – skaičiuotuvus, žaislus bei kitus su galvaniniais elementais veikiančius prietaisus.

„Sunkiai pavyksta surinkti ir įrangą, kurioje yra vertingų sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, šaldytuve yra juodojo metalo, tad metalų prekeiviai linkę nupirkti ir supresuoti juos į metalo laužą, negalvodami, kad į aplinką išsiskiria gausybė kenksmingų medžiagų. Metalo aikštelėse – kalnai metalo laužo, tarp kurio akivaizdžiai matyti šaldytuvų detalių“, – tvirtina G.Mikulskas.

Aplinkos ministerijos duomenimis, 2008 m. Lietuvoje buvo surinkta 10,9 tūkst. tonų buityje susidarančių elektroninės įrangos atliekų, 2009 m. – 6,8 tūkst., o 2010 m. – 8,8 tūkst. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius