Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros rinkos barometras: elektros kaina Lietuvoje vėl šoktelėjo

Barometro naujienas parengė Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas Praėjusią savaitę elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje buvo 52,58 EUR/MWh – 7 proc. didesnė nei ankstesnę savaitę. Jos augimą lėmė sumažėjęs importas ir išaugęs elektros suvartojimas.
Elektros kainos 2014 metais
Elektros kainos 2014 metais / „Nova media“ grafikas
Elektros kainos augimą Lietuvoje ir kaimyninėje šalyje lėmė sumažėjęs elektros importas iš Rusijos ir Estijos, mat perdavimo pajėgumai tarp Estijos ir Latvijos krito 9 proc. iki 72 MW.Tokiam pokyčiui įtakos taip pat turėjo 5-6 proc. didesnis elektros suvartojimas abiejose šalyse. Kaina čia svyravo nuo 13,37 EUR/MWh iki 74,33 EUR/MWh.

Estijoje kaina toliau mažėja

Tuo tarpu elektros kaina Estijoje mažėjo 5 proc. iki 35,52 EUR/MWh. Ji svyravo tarp 13,37 EUR/MWh ir 69,44 EUR/MWh. Kadangi čia ji visąlaik buvo tokia pati kaip Suomijoje – jau penktą savaitę iš eilės, jos kritimą lėmė adekvatus kainos mažėjimas Suomijoje.

Kainų skirtumas – didžiausias nuo birželio

Vidutinis perdavimo linijų galingumas tarp Suomijos ir Estijos praėjusią savaitę buvo 1000 MW, kai ankstesnę savaitę jis siekė 927 MW. Tačiau valandų skaičius, kai kainos Estijoje ir Lietuvoje bei Latvijoje buvo vienodos, pasiekė pastarųjų 5 mėn. žemumas – krito iki 10 proc. Tuo tarpu ankstesnę savaitę šis skaičius buvo triskart didesnis – 31 proc. Nors elektrinės Baltijos šalyse pagamino 71 proc. elektros, Lietuva importavo 73 proc., o Latvija – 32 proc. elektros energijos. Tuo tarpu Estija pagamino 27 proc. daugiau elektros nei suvartojo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius