Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigrantų perlaidų iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą srautą pakirto „Brexit“

Fizinių asmenų perlaidų į Lietuvą iš kitų šalių suma mažėja jau dvejus metus iš eilės. Tai rodo naujausi Lietuvos banko statistiniai duomenys. Nors dėl planų pasitraukti iš Europos Sąjungos pernai smarkiai sumažėjo pervedimų iš Jungtinės Karalystės suma, ši šalis kartu su JAV pernai mūsų žmonėms perlaidų buvo dosniausios.
Pinigų perlaidos
Pinigų perlaidos / Lietuvos pašto nuotr.

Perlaidų suma stabili

2016 m. fizinių asmenų perlaidų į Lietuvą buvo vos mažiau – tik 3 proc., palyginti su ankstesniais metais. O 2016 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su tų pačių metų trečiuoju ketvirčiu, tokių pervedimų suma tik truputį – 2 proc. – padidėjo, teigiama Lietuvos banko Pinigų politikos skyriaus vyriausiojo ekonomisto Justino Markausko komentare.

Justinas Markauskas
Justinas Markauskas

Tačiau itin dideliais svyravimais pasižymintiems perlaidų duomenims, pasak jo, tokie pokyčiai vertintini kaip nereikšmingi. 2013 ir 2014 m. į Lietuvą pervestų perlaidų suma buvo gerokai didesnė.

Dėl „Brexit“ – mažesnės perlaidos iš Jungtinės Karalystės

2016 m. daugiausia perlaidų gauta iš JAV ir Jungtinės Karalystės. Pervedimai iš abiejų valstybių sudarė maždaug po penktadalį visų per metus gautų perlaidų sumos. Perlaidų iš JAV suma buvo tik šiek tiek didesnė nei iš Jungtinės Karalystės. Iš Jungtinės Karalystės 2016 m. ji stipriai sumažėjo – 20 proc. Po trejų metų pastovaus perlaidų augimo tai buvo pirmieji metai, kai jos mažėjo.

2016 m. po JAV ir Jungtinės Karalystės pagal perlaidų į Lietuvą sumą trečioje vietoje buvo Rusija.

Iš viso nuo 2011 m. iš Jungtinės Karalystės, Rusijos ir JAV gauta apie 40 proc. visų į Lietuvą siųstų pervedimų.

Daugiausia dėl „Brexit“ įtakos 2016-ieji buvo pirmieji metai, kai po trejų metų pastovaus augimo pervedimai iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą krito. Kritimas buvo reikšmingas – perlaidų suma sumažėjo penktadaliu. Viena iš pagrindinių to priežasčių – nuvertėjęs svaras, kurio kursas euro atžvilgiu 2016 m. buvo vidutiniškai 12 proc. mažesnis nei ankstesniais metais. Jungtinės Karalystės valiuta sparčiai pradėjo nuvertėti 2015 m. pabaigoje, kai pradėjo kilti rizika, kad Jungtinė Karalystė gali palikti Europos Sąjungą, ir tai truko visus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius