Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetinę nepriklausomybę žadančių dujų gali būti ir Lietuvoje

Skalūninių dujų telkiniai, kurie atrasti Lenkijoje, gali tęstis iki Lietuvos. Apie tai pirmadienį užsiminė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak ministro, mokslininkai yra nustatę, kad panašių į Lenkijoje rastų skalūninių dujų telkinių gali būti ir Pietryčių Lietuvoje.

„Labai preliminariais vertinimais, geologinės struktūros Pietryčių Lietuvoje yra panašios į tas, kokios yra Lenkijoje – tęsiasi tas pats ruožas“,  – sakė A.Sekmokas.

Tiesa, jis  nedetalizavo, kada šias dujas lietuviai jau galėtų išgauti ir vartoti, be to, dar neaišku, koks kiekis glūdi Lietuvoje ir ar juos eksploatuoti apsimokės ekonomiškai. Esą tai tolimos ateities klausimai.

Lenkijoje atradus didžiulį kiekį skalūninių dujų šaliai atsivėrė visai kitos perspektyvos. Kai kurie ekspertai šį atradimą sieja su pasikeitusia Rusijos elgsena Lenkijos atžvilgiu, mat ši didžiulė įprastų gamtinių dujų eksportuotoja gali prarasti vieną pagrindinių savo užsienio politikos kozirių.

Prognozuojama, kad milžiniškos skalūninių dujų atsargos ir naujos technologijos, sumažinusios jų gavybos savikainą, gali sukrėsti viso pasaulio energetikos rinkas ir geopolitinę areną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius