Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ERPB atstovas: įtarimai dėl dingusio milijardo eurų, skirtų IAE uždaryti, – laužti iš piršto

Įtarimai dėl dingusio milijardo eurų, skirtų Ignalinos atominei elektrinei (IAE) uždaryti, – laužti iš piršto. Tai pareiškė Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) atstovas Vince'as Novakas.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Šią savaitę Vilniuje viešėdamas IAE fondą administruojančio ERPB Branduolinės saugos departamento direktorius V.Novakas norėjo iš pirmų lūpų išgirsti, ar Lietuvos valdžia iš tiesų kaltina banką nesugebėjimu garantuoti skaidraus IAE uždarymo.

Tokius įtarimus praėjusį mėnesį viešai išsakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas. V.Novakas tvirtino dabar nieko panašaus neišgirdęs, trečiadienį rašo „Lietuvos rytas“.

Paklaustas, kokia jo nuomonė apie Lietuvoje konservatorių sukeltą skandalą dėl nežinia kam panaudotų milijardo eurų, skirtų IAE uždaryti, V.Novakas sakė, jog „apskritai absurdiška klausytis kalbų apie milijardą eurų, kai jo iš viso nebuvo“. V.Novako teigimu, praėjusių metų pabaigoje IAE uždarymo fondas turėjo 714 mln. eurų.

„Man keista girdėti tokias kalbas. Juk viską galima pagrįsti ir paaiškinti. Yra visi dokumentai, skaičiavimai, sutartys. Yra netgi už fondo lėšas pastatyti objektai, kuriuos galima pamatyti“, – aiškino V.Novakas.

Pasak jo, ERPB iš dalies finansuoja devintojo bloko statybas Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose. Tam skirta 130 mln. eurų. Numatoma bloko galia – 450 MW. Lėšų skiriama ir iš Ignalinos AE uždarymo fondo. Iš uždarymo fondo pinigų finansuojamas dujotiekio Visaginas–Pabradė ruožas. Fondo lėšomis taip pat finansuojamas elektros tilto į Lenkiją projektas.

Tačiau V.Novakas pripažino, kad bendrovė „Nukem“ vėluoja su panaudoto branduolinio kuro saugojimo aikštelės statyba, bet ne dėl ERPB kaltės. V.Novakas teigė esąs įsitikinęs, kad galutiniai elektrinės uždarymo darbai nevėluos, IAE bus saugiai ir laiku išmontuota.

„Su V.Novaku apsikeitėme nuomonėmis dėl IAE uždarymo projektų. <...> Buvo paminėtas ir uždarymo fondo lėšų administravimo skaidrumas. Apie tolesnį bendradarbiavimą su ERPB nekalbėjome, nes mes patys turime spręsti, kam administruoti lėšas ateityje. Tai iš esmės tik mūsų reikalas. Kalbėjomės ir apie sutarties su „Nukem“ problemas. Sutartis prieštarauja ES teisės aktams, nes kompanija atleista nuo mokesčių Lietuvoje“, – aiškino energetikos viceministras Romas Švedas.

V.Novakas Lietuvoje viešėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto kvietimu, taip pat susitiko su IAE vadovu Osvaldu Čiukšiu. ERPB atstovas sakė, jog su Energetikos ministerijos pareigūnais sutarė dažniau susitikti, todėl vizitų į Lietuvą padaugės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius