Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir JAV rengiasi sugriežtinti sankcijas Rusijai

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos penktadienį rengiasi paskelbti griežtesnes sankcijas Rusijai, kurių taikiniu bus valstybiniai bankai, naftos technologijos ir gynybos prekės, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“, susipažinusi su Bendrijos parengtais teisinių dokumentų projektais.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „EUobserver“, naujų baudžiamųjų priemonių ketinama imtis Rusijai ignoruojant praėjusią savaitę ES lyderių jai pateiktą ultimatumą ir toliau siunčiant ginklus bei karius į Rytų Ukrainą.

Penktadienį Minske prasidėjo naujos taikos derybos, tačiau paliaubų, apie kurias tiek laiko kalbama, vis dar nėra.

„Atsižvelgdama į situacijos rimtumą Taryba mano esant tinkama imtis tolesnių ribojančių priemonių atsakant į Rusijos veiksmus destabilizuojant situaciją Ukrainoje“, – sakoma ES dokumento projekte.

Atsižvelgdama į situacijos rimtumą Taryba mano esant tinkama imtis tolesnių ribojančių priemonių atsakant į Rusijos veiksmus destabilizuojant situaciją Ukrainoje, – sakoma ES dokumento projekte.

Į „juodąjį sąrašą“ bus įtraukta daugiau asmenų ir įmonių – jame atsidurs „fiziniai ar juridiniai asmenys, kurie vykdo prekybos ar pinigų pervedimo operacijas su separatistų grupėmis Ukrainos Donbaso regione“.

Be jau egzistuojančio draudimo Rusijos valstybiniams bankams gauti lėšų Europoje ir JAV, ES taip pat suvaržys „Rusijos gynybos sektoriaus juridinių asmenų ir tų Rusijos juridinių asmenų, kurie užsiima naftos pardavimu ar transportavimu“ prieigą prie savo kapitalo rinkų.

Bus sugriežtinti suvaržymai dėl Rusijos bankų obligacijų: bus galima įsigyti tik ne ilgesnių nei 30 dienų trukmės obligacijų – dabar ES piliečiai ir bendrovės negali pirkti ar parduoti naujų daugiau kaip 90 dienų trukmės obligacijų, akcijų ar kitų skolos instrumentų, kuriuos leidžia Rusijos bankai.

ES taip pat nori uždrausti „valstybių narių piliečiams, iš valstybių narių teritorijų ar pasinaudojant su valstybių narių vėliavomis plaukiojančiais laivais ar jų lėktuvais tiesiogiai ar netiesiogiai parduoti, perduoti ar eksportuoti tam tikras dvejopos paskirties prekes kokiems nors asmenims Rusijoje ar tam, kad jos būtų naudojamos Rusijoje“.

Vadinamosios dvejopos paskirties prekės gali būti naudojamos tiek civiliniais, tiek kariniais tikslais. Bus uždraustas ir tokių prekių finansavimas, techninė priežiūra bei remontas.

Tai galios ir naftos gręžinių technologijoms, kurias bus draudžiama parduoti tiek tiesioginiai, tiek netiesiogiai, taip pat uždrausta finansuoti tokius projektus ar vykdyti jų techninę priežiūrą.

JAV prezidento Baracko Obamos patarėjos nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Benas Rhodesas ketvirtadienį žiniasklaidai sakė, kad Amerika ir Europa Velse vykstančiame NATO viršūnių susitikime suderino savo veiksmus.

„Prezidentas ir jo kolegos valstybių vadovai tame susitikime sutarė, jog reikia priversti Rusiją mokėti didesnę kainą už tai, ką ji padarė Ukrainoje... Kai veikiame drauge, ekonominių sankcijų įvedimas duoda didžiausią poveikį“, – sakė jis.

„Turime plačius įgaliojimus žiūrėti į virtinę įvairų sektorių. Taigi, Jungtinės Valstijos rengia savo papildomas sankcijas... Manau, svarbiausia, kad Rusija toliau jaustų padarinius už jos vykdomą eskalavimą. Jei Rusija tęs eskalavimą, esame pasirengę didinti spaudimą“, – pažymėjo B.Rhodesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius