-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES įšaldė nušalinto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir dar 17 buvusio režimo pareigūnų turtą

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį įšaldė pinigų grobstymu kaltinamų 18 ukrainiečių, tarp jų nušalinto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kurį rėmė Maskva, turtą, esantį 28 valstybių bloke.
Viktoras Janukovyčius spaudos konferencijoje
Viktoras Janukovyčius spaudos konferencijoje / Tiesioginės transliacijos stop kadras.

Turto įšaldymas, dėl kurio sutarta trečiadienį, taikomas asmenims, kurie „laikomi atsakingais“ už Ukrainos valstybės lėšų neteisėtą pasisavinimą, rašoma ES pareiškime.

Vėliau ketvirtadienį ES lyderiai turi susirinkti į skubų susitikimą Briuselyje aptarti krizės Ukrainai priklausančiame Juodosios jūros Krymo pusiasalyje, kurį dabar de facto kontroliuoja prorusiškos jėgos.

Sankcijos, įvedamos pradiniam vienų metų laikotarpiui, „taip pat numato sąlygas, palengvinančias įšaldytų lėšų atgavimą“, priduriama pareiškime, tačiau daugiau detalių nepateikiama.

Tuo tarpu vienas ES šaltinis sakė, kad valstybės narės galės grąžinti įšaldytus pinigus tik po to, kai Ukrainoje bus priimtos teismo nutartys, kuriose bus įvardytos dingusios lėšos.

Visi asmenys, kuriems taikomos šios sankcijos, laikomi atsakingais už „Ukrainos valstybės lėšų grobstymą ir jų neteisėtą perkėlimą už Ukrainos ribų“.

Be V.Janukovyčiaus, kuris rado prieglobstį Rusijoje, sąraše yra jo sūnus Oleksandras ir dar 16-a buvusio režimo pareigūnų, įskaitant ministrus ir buvusį generalinį prokurorą.

Šveicarijos valdžia jau anksčiau nurodė įšaldyti V.Janukovyčiaus, jo multimilionieriaus sūnaus Oleksandro ir dar 18-os buvusių ministrų ir pareigūnų iš Ukrainos turtą.

Lichtenšteinas taip pat įšaldė tų pačių asmenų sąskaitas bankuose.

Austrija savo ruožtu paskelbė, jog imasi priemonių prieš 18-a ukrainiečių pareigūnų, kurie įtariami žmogaus teisių pažeidimais ir korupcija.

ES šalių užsienio reikalų ministrai dar vasario 20 dieną priėmė sprendimą taikyti sankcijas visiems ukrainiečių pareigūnams, kurie laikomi atsakingais už smurtą prieš protestuotojus per neramumus, kurie išvertė iš posto V.Janukovyčių.

Tačiau per skubiai sušauktas derybas šią savaitę tie patys ministrai sutarė „imtis skubių veiksmų patvirtinti apribojančias priemones dėl asmenų, kurie laikomi atsakingais už valstybės lėšų neteisėtą pasisavinimą, turto įšaldymo ir atgavimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius