-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES raginama atsisakyti nusikaltėlių pamėgtų 500 eurų kupiūrų

Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) vadovas ragina Europos Sąjungą (ES) atsisakyti 500 eurų nominalo banknotų, nes dėl savo didelės vertės jie yra pernelyg naudingi neteisėtai veiklai.
500 eurų kupiūros
500 eurų kupiūros / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Euras

Pasak Giovannio Kesslerio, 500 eurų banknotas yra daugiau kaip penkis kartus vertingesnis negu didžiausio nominalo – 100 JAV dolerių banknotas.

„Kažin, ar tebereikia didelio nominalo banknotų, kaip antai 500 eurų banknotų, ypač atsižvelgiant į tai, kad jie gali gerokai palengvinti sukčiautojų gyvenimą“, – pareiškė jis.

Už euro banknotų ir monetų išleidimą atsakingas Europos Centrinis Bankas (ECB) šio pasiūlymo nekomentavo. Kiek anksčiau šį mėnesį paaiškėjo, kad 2015 metais Europos Sąjungoje buvo rastas rekordinis banknotų klastočių – 899 tūkst. – skaičius.

2015 metais Europos Sąjungoje buvo rastas rekordinis banknotų klastočių – 899 tūkst. – skaičius.

2013 metais keli Vokietijos ekspertai jau ragino atsisakyti didžiausio nominalo euro banknotų, kurie, jų teigimu, reikalingi tik nusikaltėliams, korumpuotiems pareigūnams ir mokesčių vengėjams. ECB tuomet sakė, jog šią idėją, „be jokios abejonės, verta apsvarstyti“.

ECB duomenimis, 2015 metų pabaigoje 500 eurų nominalo banknotai sudarė 3 proc. visų apyvartoje esančių banknotų ir 28 proc. jų bendros vertės.

2002 metais, kai euro banknotai ir monetos pasirodė apyvartoje, Vokietija buvo viena pagrindinių 500 eurų nominalo banknoto, kurio vertė būtų panaši į 1 tūkst. markių banknoto, rėmėjų.

Tokio didelio nominalo banknotus anksčiau yra leidusios ir kai kurios kitos valstybės, visų pirma Nyderlandai. Tuo tarpu Prancūzija, kurioje didžiausio nominalo franko banknoto vertė sudarė vos 76 eurus, pasisakė prieš 500 eurų nominalo banknotą.

Euro zonai nepriklausanti Didžioji Britanija, siekdama kovoti su nusikalstamumu, nuo 2010 metų draudžia pinigų keitykloms parduoti 500 eurų nominalo banknotus. Didžiausio nominalo apyvartoje esantys svaro banknotai yra 50 svarų, arba 66 eurų.

Tačiau jeigu 500 eurų banknoto kada nors ir bus atsisakyta, ieškantiems alternatyvos toli ieškoti nereikės – Šveicarija siūlo 1 tūkst. frankų nominalo banknotą, kurio vertė siekia 910 eurų, arba 986 JAV dolerius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius