-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 04 /15:01

Europos centrinio banko verdiktas: Seimas negali sumažinti V.Vasiliausko atlyginimo

Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko atlyginimą sumažinti užsimojusiems Seimo nariams teks nusivilti. Europos centrinis bankas (ECB) nurodė, kad Lietuvos banko valdybos narių atlyginimai kadencijos metu negali būti keičiami. Be to, bet kokius Lietuvos banko vadovų atlyginimų pokyčius būtina iš anksto derinti su ECB.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo nario liberalo Kęstučio Glavecko iškelta iniciatyva sumažinti Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko atlyginimą subliuško.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) iš Europos centrinio banko (ECB) valdybos nario Yves'o Merscho gavo atsakymą, kad mažinti atlyginimo dabartiniams Lietuvos banko valdybos nariams Seimas negali.

Y.Merschas priminė, kad savo išaiškinimą ECB šiuo klausimu pateikė jau 2010 metais.

„Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį, kad su ECB dėl Lietuvos banko įstatymo pakeitimų buvo konsultuotasi jau 2010 metais. ECB tada nurodė, kad bet kokie atlyginimų pokyčiai negali būti taikomi dabartinės kadencijos Lietuvos banko valdybos (įskaitant valdybos pirmininką) nariams ir gali liesti tik būsimus narius“, – pabrėžiama atsakyme.

ECB taip pat akcentuoja, kad įstatymai numato su jais derinti bet kokius teisės aktų projektus, susijusius su Lietuvos banku, įskaitant jo vadovo atlyginimų pokyčius. Be to, dėl ECB konsultacijos politikai turi kreiptis iš anksto.

Lietuvos banko atsiųstame komentare 15min teigiama, kad kitokio ECB atsakymo ir nebuvo galima tikėtis, ypač žinant apie panašias Lietuvos konsultacijas prieš dešimtmetį.

„Lietuvos banko valdybos pirmininko ir valdybos narių darbo užmokesčio nustatymo tvarka apibrėžta Lietuvos banko įstatyme, kurio Lietuvos bankas tiksliai laikosi ir laikysis“, – rašoma atsakyme.

K.Glaveckas: ir pasikrapštyti nosį turime prašyti leidimo

Mintis sumažinti atlyginimą V.Vasiliauskui kilo liberalui Kęstučiui Glaveckui. Politikas kalbėdamasis su 15min neslėpė tikėjęsis kitokio atsakymo iš ECB.

„Galvoju, kad Lietuvos Seimas ir Vyriausybė be leidimo negali ir kepuraitės nusiimti. Pavyzdžiui, norėtume padidinti Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimą, tai irgi negalėtume. Man tai labai keista“, – stebėjosi K.Glaveckas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Seimo narys svarstė, kad reikėtų Lietuvai reikėtų inventorizuoti savo likusias galias, nes dabar negali priimti jokių sprendimų.

„Mes sugebėjome atiduoti tiek galių, kiek mums patiems nebeliko beveik nieko. Toks galių atidavimas mūsų valstybingumo, Seimo, visuomet vertas pamatuotas. Nosį norime pasikrapštyti – turime leidimo prašyti ir neduoda leidimo. Iš principo nieko negalime daryti“, – apgailestavo politikas, pridūręs, kad reikia būti solidariems, tačiau svarbu ir išlaikyti orumą.

Nosį norime pasikrapštyti – turime leidimo prašyti ir neduoda leidimo. Iš principo nieko negalime daryti, – apgailestavo K.Glaveckas.

K.Glaveckas tvirtino, kad dėl naujos kadencijos Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimo jau spręs naujas Seimas, tačiau neatmetė galimybės, kad jeigu pats bus išrinktas, bandys tęsti pradėtą darbą.

„Bet, žinoma, gal kita situacija bus, gal baigsis krizė ir ekonomika atsistos“, – į aplinkybes tikina atsižvelgsiantis politikas.

Užkliuvo didesnė už prezidento alga

Apie savo algų susimažinimą minties net neprisileidžiantiems politikams V.Vasiliausko atlyginimas labiausiai užkliuvo dėl to, kad jis lenkia visų Lietuvos vadovų algas – tiek prezidento, tiek premjero ar Seimo pirmininko.

Lietuvos banko duomenimis, V.Vasiliausko atlyginimas 2020 m. I ketvirtį siekė beveik 11836 eurus „ant popieriaus“, arba 7161 eurą „į rankas“.

„Niekas neturi tokio išsišokančio atlyginimo. Lietuvos banko valdybos narių atlyginimai yra per 10 tūkst. eurų, kai prezidento alga – 7,5 tūkst. eurų (9680 eurų, – 15min pastaba), Seimo pirmininko – 4 tūkst.“ – 15min anksčiau sakė K.Glaveckas.

Tiesa, 15min atliktas tyrimas atskleidė, kad V.Vasiliausko alga šiuo metu iš tiesų yra didžiausia, bet ne tokia ir išskirtinė. Panašias algas gauna valstybės valdomų įmonių vadovai – ypač energetikos srityje.

O, pavyzdžiui, tiek „Amber grid“, tiek „Litgrid“ generaliniai direktoriai pernai uždirbo netgi daugiau nei V.Vasiliauskas.

Tarkime, 2019 metais „Litgrid“ vadovo Daivio Virbicko atlyginimas, įskaičiavus ir už 2018 metų rezultatus išmokėtą kintamąją dalį, siekė 12,5 tūkst. eurų per mėnesį prieš mokesčius, arba 7,5 tūkst. eurų į rankas.

M.Majauskas: siūlymas mažinti vieną atlyginimą nenuoseklus

Seimo BFK narys, konservatorius Mykolas Majauskas komentuodamas ECB atsakymą tvirtino, kad siūlymas sumažinti Lietuvos banko vadovui atlyginimą neturi sveiko proto logikos.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„ES sutartis sako, kad, siekiant apsaugoti nuo visokių valstiečių įtakos, tokį sprendimą gali priimti tik su Europos centrinio banko žinia ir tai buvo dar kartą patvirtinta“, – 15min pabrėžė Seimo narys.

Jis pridūrė, kad sprendimas sumažinti Lietuvos banko vadovo atlyginimą pensijų nepadidinsi, be to, nenuoseklu apkarpyti vieno asmens darbo užmokestį.

„Tokiu siūlymu tik pademonstruosi savo valstietišką raumenį prieš nepriklausomą Lietuvos finansų rinkos stabilumą užtikrinančią instituciją. Antra, atrodo nenuoseklu, kai nei premjeras, nei ministrai, nei Seimo nariai sau mažintis atlyginimų neketina, bet tik dairosi į kitus. Trečia, jei tikslas iš tikrųjų yra sumažinti atlyginimus visiems valstybės tarnautojams, tai tokia kryptis prieštarauja ekonominei logikai – krizės metu, esant galimybei pasiskolinti, reikia didinti išlaidas. Tai didina visuminę paklausą ir skatina ekonomiką“, – komentavo M.Majauskas.

„Valstietė“ Vida Ačienė pritarė, kad viduryje kadencijos keisti Lietuvos banko vadovo atlyginimą nėra teisinga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vida Ačienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vida Ačienė

Visgi Seimo narė 15min teigė mananti, kad ateityje reikėtų peržiūrėti tiek Lietuvos banko valdybos pirmininko, tiek energetikos srities valstybės valdomų įmonių vadovų atlyginimus, nes jie daug didesni už prezidento ir Seimo pirmininko.

Su tokia nuomone kategoriškai nesutinka vadovų atrankos ekspertai, pabrėžiantys, kad diskusija, jog Lietuvos banko vadovo atlyginimas per didelis, nes viršija prezidento ir premjero algą, vyksta ne nuo to galo.

Darbuotojų paieškos bendrovės „Indigroup“ vadovas Karolis Blaževičius 15min anksčiau sakė, kad privačiame sektoriuje daugybė vidurinės grandies vadovų gauna didesnę algą nei prezidentas.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Karolis Blaževičius
Asmeninio archyvo nuotrauka/Karolis Blaževičius

„Mano nuomone, prezidento alga juokinga – nereikėtų lyginti ir nereikėtų nuleisti kitų valstybinių įstaigų ir įmonių atlyginimų pagal premjero ar prezidento algas, kurios yra mažos. Kartais jos tokios mažos dėl visuomenės nuostatų. Jeigu teigiama, kad prezidento alga turėtų būti aukščiausia iš visų algų, reikėtų ją pakelti, nes ji per maža. Jei nemanome, kad ji per maža, tai nereikėtų jos lyginti su kitais atlyginimais, nes tai skirtingi dalykai“, – sakė K.Blaževičius.

Beje, V.Vasiliausko alga priklauso nuo komercinių bankų darbuotojų atlyginimų rinkoje. Lietuvos banko įstatyme nustatyta, kad Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimas lygus penkiems piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, skelbiamiems Lietuvos statistikos departamento, o jo atstovavimo šalyje ir užsienyje išlaidoms finansuoti neatsiskaitytinai kas mėnesį skiriama 15 procentų jo darbo užmokesčio dydžio suma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius