Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos centrinis bankas, kaip ir prognozuota, nepakeitė bazinės palūkanų normos

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienio posėdyje, kaip ir prognozuota, nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri, kaip ir anksčiau, sudaro vos 0,25 procento.
Mario Draghi
Mario Draghi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Indėlių norma taip pat nepakeista ir tebėra lygi nuliui.

Pasibaigus posėdžiui tradiciškai surengta ECB vadovo Mario Draghi spaudos konferencija, kurioje jis pristatė atnaujintas infliacijos prognozes, įskaitant ir pirmąsias 2015 metų prognozes. Taip pat buvo pristatytos ir euro zonos ūkio plėtros prognozės.

Metinė infliacija euro zonoje spalį smuko iki 0,7 proc. ir buvo mažiausia nuo 2011 metų lapkričio mėnesio. Tačiau lapkritį vartojimo kainų augimas paspartėjo iki 0,9 procento.

Pasak ekspertų, „jeigu padėtis pablogėtų, ECB būtų pasirengęs imtis veiksmų ir gebėtų jų imtis“.

Jų nuomone, „euro zonos ekonomika atsigauna labai silpnai“.

M.Draghi: ECB lapkritį priimtas sprendimas dėl palūkanų normos visiškai pagrįstas

Naujausi statistiniai duomenys patvirtina, kad ECB lapkritį priimtas sprendimas dėl bazinės palūkanų normos buvo visiškai pagrįstas, nes kreditavimo augimas tebėra vangus, o infliacijos euro zonoje rizika nedidelė ir daugeliu atžvilgių subalansuota, pareiškė banko vadovas M.Draghi.

Naujausiais banko vertinimais, šiemet infliacija bendros valiutos bloke sieks 1,4 proc., o kitąmet – 1,1 procento. Anksčiau prognozuota, kad 2013 metais infliacija sieks 1,5 proc., o 2014 metais – 1,3 procento. Taip pat numatoma, kad 2015 metais infliacija sieks 1,3 procento.

ECB, kaip ir anksčiau, euro zonos ūkyje mato grėsmių, dėl kurių ekonomikos plėtra galėtų sulėtėti.

Lapkritį ECB netikėtai sumažino bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki vos 0,25 procento.

Po ECB posėdžio M.Draghi vėl patvirtino, kad nedidelės bazinės palūkanų normos bus taikomos ilgai. Jis pažymėjo, kad rinkos tiki, jog centrinis bankas ir toliau taikys lanksčią pinigų politiką.

ECB, kaip ir anksčiau, euro zonos ūkyje mato grėsmių, dėl kurių ekonomikos plėtra galėtų sulėtėti. Tačiau bloko ūkio augimo 2014 metais prognozė buvo pagerinta – nuo 1 iki 1,1 procento. Kaip ir anksčiau, manoma, kad šiemet euro zonos bendrasis vidaus produktas smuks 0,4 proc., o 2015 metais augimas paspartės iki 1,5 procento.

Kalbėdamas apie ECB posėdžių protokolų skelbimą, M.Draghi pareiškė, kad šis klausimas sprendžiamas, tačiau jis yra sudėtingas, todėl priimti sprendimą ne taip paprasta.

ECB vadovas ir vėl pareiškė, kad ECB yra pasirengęs prireikus imtis papildomų paramos priemonių.

Bankas visiškai suvokia riziką, kurią ekonomikai keltų ilgas nedidelės infliacijos laikotarpis, pareiškė M.Draghis. Anot jo, ECB stebi valiutos kursų pokyčius, nes tai svarbu infliacijai ir ekonomikos augimui, tačiau tikslinio euro kurso netaiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius