Europos Parlamento Ekonomikos ir pinigų politikos komitetas pritaria Lietuvos narystei euro zonoje

Antradienį vykusiame balsavime Ekonomikos ir pinigų politikos komitetas (ECON) teigiamai įvertino Lietuvos galimybes nuo kitų metų tapti 19-ta euro zonos nare.
10,20,50 euro centų
euro centai. / LB nuotr.

„Tai puiki žinia, kurią siunčia šios kadencijos Europos Parlamento ECON komitetas, oficialaus sprendimo dėl euro laukiančiai Lietuvai. Šis balsavimas aiškiai parodo, kad neabejojama, kad Lietuva bus atsakinga euro zonos narė, vykdanti subalansuotą ir atsakingą ekonomikos ir finansų politiką“, – džiaugėsi finansų ministras Rimantas Šadžius.

Lietuva siekia nuo 2015 metų sausio 1 d. įsivesti eurą. Preliminariais duomenimis, Lietuva atitinka visus Mastrichto kriterijus, būtinus euro įvedimui.

Šiuo metu laukiama oficialių duomenų apie šalies atitikimą kriterijams ir Europos centrinio banko bei Europos Komisijos rekomendacijų.

Vėliau, šias rekomendacijas svarstys ES vadovų taryba, ES ekonomikos ir finansų ministrų taryba bei Europos Parlamentas. Tikimasi, kad liepos mėnesį bus priimtas galutinis sprendimas dėl Lietuvos prisijungimo prie euro zonos.

Pasak ministro, šiuo metu vyksta daugybė susitikimų užsienyje, kuriuose pristatomas Lietuvos pasirengimas narystei euro zonoje. Labai palankiai visur sutinkama žinia apie Lietuvos parlamentinių partijų susitarimą, kad euras Lietuvoje turi būti jau kitąmet.

Šis balsavimas aiškiai parodo, kad neabejojama, kad Lietuva bus atsakinga euro zonos narė, vykdanti subalansuotą ir atsakingą ekonomikos ir finansų politiką.

Primename, kad Lietuvos politinės partijos prieš beveik dvi savaites pasirašė susitarimą dėl 2014–2020 metų Lietuvos užsienio, saugumo ir gynybos politikos strateginių gairių, kuriame taip pat sutarta ir dėl euro įvedimo 2015-aisiais.

„Šis politikų susitarimas – akivaizdus įrodymas, kad euras mūsų šaliai yra vienas svarbiausių prioritetinių darbų, o mūsų partneriams ES tai yra aiškus signalas, kad dėl euro Lietuvos politikai vieningi. Kartu tai dar vienas žingsnis stiprinant mūsų valstybės ekonominį ir politinį saugumą“, – komentuodamas partijų susitarimą sakė finansų ministras R.Šadžius.

Susitarimą pasirašė septynių Lietuvos parlamentinių partijų atstovai: Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius, partijos „Tvarka ir teisingumas" pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, partijos „Drąsos kelias" frakcijos Seime seniūno pavaduotoja Aurelija Stancikienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Jaroslavas Narkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius