-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamento ir šalių narių pozicijos dėl Bankų sąjungos skiriasi

Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas teigė, kad tai, ką dėl Bankų sąjungos mechanizmų sutarė ES finansų ministrai, neatitinka EP pozicijos.
Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas
Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Šie sprendimai skiriasi nuo to, ką EP Ekonomikos ir pinigų politikos komitetas norėtų matyti ir kokia pozicija buvo priimta antradienį“, – spaudos konferencijoje Europos Vadovų Taryboje kalbėjo EP pirmininkas.

Jis teigė, jog skiriantis pozicijoms reikės ieškoti kompromiso. M.Schulzas sakė sveikinantis „Ecofino“ susitarimą, tačiau anot jo, „tarpvyriausybinis susitarimas nėra praktiškas“.

EP Ekonomikos ir pinigų politikos komiteto antradienį priimtoje derybinėje pozicijoje sakoma, jog sprendimus dėl probleminių bankų uždarymo turėtų inicijuoti speciali valdyba, o galutinį žodį tartų Europos Komisija (EK).

Tuo metu finansų ministrai sutarė, jog valdybos pasiūlymą dėl bankų uždarymo per 24 valandas turėtų galimybę stabdyti ES Taryba, o EK gali šiuo laikotarpiu reikšti savo poziciją. Nei vienai institucijų neįsikišus, galiotų valdybos sprendimas. M.Schulzas tokį modelį vadino pernelyg lėtu, nes, anot jo, finansų institucijų griūties atveju reikalingi skubūs veiksmai.

EP pirmininkas teigė, jog surinkti 55 mlrd. eurų į fondą reiks laiko, todėl EP Ekonomikos komitetas mano, jog nepakankant pinigų bankų pertvarkymo fonde, tuoj pat turėtų imti galioti Europos stabilumo mechanizmas (ESM).

Tačiau „Ecofinas“ sutarė, jog trūkstant fonde pinigų, pirmiausia pati šalis turi gelbėti skęstančius bankus, ir tik po to, nesant kitų galimybių, įsijungtų bendras ESM mechanizmas. Pabrėžiama, jog bet kuriuo atveju lėšos būtų tik skolinamos, vėliau jas susigrąžinant iš finansinių institucijų įmokų.

M.Schulzas sakė, kad EP ir ES Tarybos derybos bus įtemptos, nes EP ketina laikytis savo pozicijos, pateiktos antradienį prieš „Ecofiną“.

Derybas su EP dėl Bankų sąjungos mechanizmų ES Taryba tikisi baigti dar iki EP rinkimų 2014 metų gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius