Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų analitikai: šiemet dividendų derlius, palyginti su praeitais metais, turėtų būti gausesnis

Nuolat dividendus mokančios bendroves šiemet investuotojams turėtų pažerti kiek didesnį atlygį nei pernai.
Finasta
Finasta / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tikimasi, kad solidžiu dividendiniu pajamingumu išsiskirs pienininkų, bendrovių „Lietuvos dujų“, „Teo LT“, „Aprangos“ akcijos, ketvirtadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„Finastos“ analitikas Tadas Povilauskas prognozuoja, kad šių metų dividendų derlius, palyginti su praėjusiais metais, turėtų būti gausesnis. Tiesa, tų bendrovių, kurios kasmet dalį pelno atriekia dividendams, skaičius nepadidės. „Tos bendrovės, kurios periodiškai moka dividendus, šiemet turėtų truputį pakelti dividendų, tenkančių vienai akcijai, dydį. Mat mokančioms dividendus įmonėms praeiti metai buvo sėkmingesni nei 2009 metais,“ – aiškina jis.

Tuo tarpu finansų patarėjo įmonės „AJD Capital“ direktorius Aurimas Launikonis pažymi, kad atsigaunant ekonomikai bendrovės plės savo veiklos apimtį, joms prireiks papildomų apyvartinių lėšų, „todėl tikėtis itin didelių dividendų nevertėtų“.

Analitikai skaičiuoja, kad „Teo LT“, „Lietuvos dujų“, pieno sektoriaus įmonių dividendų iš 2010 metais uždirbto pelno pajamingumas bus vienas solidžiausių – apie 5-8 proc.

Analitikų požiūris į Vilkyškių pieninės galimybes mokėti dividendus išsiskyrė. Vienų nuomone, praeiti metai bendrovei buvo stipraus augimo laikas, tad balansas sustiprintas, skolų našta nėra slegianti ir įmonė jau gali išmokėti solidesnius dividendus nei pernai. Kiti analitikai laikosi pozicijos, kad įmonė turi nemažai skolų ir jas šiuo metu grąžina, tad dividendus mokėti bus sudėtinga.

Mažmeninės prekybos drabužių bendrovė „Apranga“ pernai akcininkams dividendų neskyrė, tačiau šiemet, kaip patvirtino bendrovės vadovas Rimantas Perveneckas, mokės.

Analitikai skaičiuoja, kad „Aprangos“ dividendai būtų labiau simboliniai, anot A. Launikonio, „jie galėtų siekti apie 0,03 euro už akciją ir tai yra apie 1,5 proc. dividendinis pajamingumas nuo dabartinės akcijos kainos rinkoje“.

Analitikai prognozuoja, kad šiemet solidaus, iki 8 proc., dividendinio pajamingumo gali tikėtis „Lietuvos dujų“ akcininkai.

Lūkesčiai dėl valstybinės bendrovės „Klaipėdos nafta“ mokamų dividendų prastėja. Rinkos dalyviai tikisi, kad įmonė tikriausiai aktyviai prisidės prie Klaipėdos gamtinių dujų terminalo statybos, todėl nemenka bendrovės lėšų dalis bus nukreipiama į šį projektą.

„“Klaipėdos nafta„ turi daug grynųjų pinigų ir jie gali būti skirti dividendams. Tačiau manome, kad nemažai lėšų bus palikta Klaipėdos gamtinių dujų terminalo statybai. Dėl to tikėtina, kad dividendai bus menkesni nei praėjusių metų“, – aiškina T. Povilauskas.

Finansų specialistai sutaria, jog šiemet bankų sektorius dividendų tikrai nemokės. Mat jau pernai Lietuvos komerciniai bankai gavo iš Lietuvos banko rekomendacijas ne mokėti dividendus, o, priešingai, stiprinti bankų kapitalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius