Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų įstaigos labiausiai nerimauja dėl užsitęsusio mažų palūkanų laikotarpio ir įvykių Ukrainoje

Svarbiausias rizikos šaltinis Lietuvos finansų sistemai yra užsitęsęs mažų palūkanų normų laikotarpis finansų rinkose, rodo naujausia Lietuvos banko atlikta šalyje veikiančių finansų įstaigų apklausa. Respondentams susirūpinimą taip pat kelia galimi nepalankūs reguliacinės aplinkos pokyčiai ir įtempta geopolitinė situacija Rytų Europoje.
Akcijų birža
Akcijų birža / „Scanpix“ nuotr.

„Pasaulio finansų rinkose užsitęsus mažų palūkanų normų laikotarpiui, saugaus finansinio turto grąža tapo artima nuliui, tad, siekiant uždirbti didesnę grąžą, tenka prisiimti didesnę riziką“, – vienos iš svarbiausių rizikų pasireiškimo aplinkybes aiškina Tomas Garbaravičius, Lietuvos banko valdybos narys.

Anot jo, didėjant investicijų rizikai, didėja ir galimi investuotojų į skolos vertybinius popierius nuostoliai dėl netikėto bazinių palūkanų normų ar kredito rizikos priedų padidėjimo. Mažos palūkanų normos mažina ir palūkanų pajamas, kurios daugeliui finansų įstaigų yra svarbus pajamų šaltinis. Jos taip pat skatina didinti įsiskolinimo lygį, o tai ilgainiui gali padidinti tiek kreditorių, tiek besiskolinančiųjų finansinį pažeidžiamumą.

Finansų įstaigų vertinimu, mažų palūkanų normų lemiamos rizikos pasireiškimo tikimybė yra didžiausia, o reguliacinės aplinkos pokyčiai turėtų didžiausią poveikį finansų įstaigų veiklai.

Palūkanų normų rizika labai priklauso nuo pagrindinių pasaulio centrinių bankų priimamų sprendimų ir, apklaustų finansų įstaigų manymu, ją sumažinti yra sudėtinga.

Mokesčių sistemos supaprastinimas, mažesnis apmokestinimas ir prekybos rinkų diversifikavimas padėtų sumažinti reguliacinės aplinkos riziką, kurią Lietuvos finansų sektorius įvardijo kaip vieną iš aktualiausių. Anot respondentų, šią riziką taip pat mažintų valstybės įstaigų veiklos skaidrumo didinimas ir nuosekli politika.

Paprašytos įvardyti ir įvertinti daugiau galimų rizikos šaltinių, finansų įstaigos atkreipė dėmesį į neramumus Ukrainoje. Apklausos respondentams nerimą kelia galimos tolesnio įvykių aštrėjimo ekonominės pasekmės.

Lietuvos bankas, siekdamas įvertinti Lietuvos finansų įstaigų požiūrį į šalies finansų sistemą ir galimus iššūkius tvariai jos raidai ateityje, atlieka apklausą dėl rizikų Lietuvos finansų sistemai. Apklausa atliekama du kartus per metus. Bankai, draudimo ir lizingo bendrovės, valdymo įmonės ir kitos finansų įstaigos įvertina svarbiausių rizikų Lietuvos finansų sistemai šaltinius, nepalankių įvykių pasireiškimo tikimybę ir galimą jų poveikį šalies finansų sistemai per artimiausius 6 mėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius