Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministerija rengia visuotinio turto deklaravimo tvarką

Finansų ministerija rengia įstatymo pataisas, pagal kurias visi gyventojai turėtų deklaruoti pinigines lėšas, meno ar juvelyrikos dirbinius, trečiadienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Skelbiama, kad Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisose numatoma, jog visi gyventojai turtą turės deklaruoti ne vieną kartą (sulaukus 18 metų), o kaskart, kai naujai įgyjama piniginių lėšų, vertybinių popierių, meno, juvelyrikos dirbinių už daugiau nei 5000 eurų.

Gyventojai turtą turėtų deklaruoti ne vieną kartą (sulaukus 18 metų), o kaskart, kai naujai įgyjama piniginių lėšų, vertybinių popierių, meno, juvelyrikos dirbinių už daugiau nei 5000 eurų.

„Tvarkant deklaravimo sistemą turime padaryti ją tokią, kad žmonėms nereikėtų deklaruoti to, ką mokesčių administratorius apie juos ir taip žino iš įvairių registrų. Kad jie deklaruotų tai, ką po to mokesčių administratorius galėtų patikrinti: ar žmonės turi, ar neturi, registruota ar neregistruota. Būtent šio tikslo ir siekiama. Siekiama, žinoma, ir kad mūsų deklaracijose atsispindėtų ir turtas turimas užsienyje. Tai reikalinga mokesčių administravimui ir skaidrumui“, – sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Anot televizijos, ministras nekomentuoja, kodėl pataisose numatyta 5000 eurų deklaruotino turto suma.

Teigiama, kad pataisos rengiamos siekiant efektyviau vykdyti kovą su neteisėtu praturtėjimu.

Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas abejoja, ar Mokesčių inspekcijai tikrai nepakanka ir dabar turimų galimybių kontroliuoti gyventojų finansams.

„Žmonės jau dabar deklaruoja turtą kai jiems sueina 18 metų ir po to visas jų pajamos mokesčių inspekcija mato. Kas yra šiuo atveju – paprastiems, pabrėžiu, paprastiems žmonėms uždedama pareiga deklaruoti įsigytą turtą virš 5000 eurų. Ir mes judame prie visuotinio pajamų deklaravimo, kas yra labai didelis pokytis, apie tai rimtai neišdiskutavę ir nepasitarę“, – sako Ž. Šilėnas.

Finansų ministerijos rengiamam projektui dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius