Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministerijos ir mokesčių inspekcijos vadovų žvilgsniai vėl krypsta į kasos aparatus

Finansų ministras Rimantas Šadžius pavedė Valstybinei mokesčių inspekcijai per gegužės mėnesį pateikti konkrečius siūlymus dėl mokesčių administravimą gerinančių technologinių sprendimų.
Rimantas Šadžius ir Modestas Kaseliauskas
Rimantas Šadžius ir Modestas Kaseliauskas / BFL/15min fotomontažas

Šis pavedimas yra dalis numatytų priemonių, kuriomis Finansų ministerija siekia sutvarkyti mokesčių administravimą, sumažinti neapskaitytų pajamų mastą ir padidinti biudžeto įplaukas.

Neatidėliotini esminiai pokyčiai būtini, įvertinus Lietuvoje surenkamų pajamų ir BVP santykį, kuris yra žemiausias Europos Sąjungoje ir tesiekia 26 proc. – tai yra 13 procentinių punktų mažiau nei ES vidurkis.

Naujausi technologiniai sprendimai galėtų būti pritaikyti kasos aparatams, PVM sąskaitų-faktūrų valdymui ir auditui.

Pasak finansų ministro R.Šadžiaus, skaičiai rodo ne tik palyginti neaukštą apmokestinimo lygį, bet ir didelį šešėlinės ekonomikos mastą. „Siekdami ištraukti ją „į šviesą“, turime nuolat tobulinti mokesčių administravimą, taikydami naujausias technologines priemones. Tam dažnai nereikia keisti įstatymų, tereikia ryžto ir protingo taikymo. Pagal šį pavedimą būtent tokius siūlymus turi suformuluoti mokesčių administratorius“, − sako R.Šadžius.

Svarstoma, kad naujausi technologiniai sprendimai galėtų būti pritaikyti kasos aparatams, PVM sąskaitų-faktūrų valdymui ir auditui. Centrinis mokesčių administratorius Finansų ministerijai turės pateikti siūlymus ir dėl kitų priemonių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kasos aparatai išgąsdino vyresnės kartos prekeivius.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kasos aparatai išgąsdino vyresnės kartos prekeivius.

„Turėdami tikslą sutvarkyti mokesčių administravimą, griežtesnių priemonių neišvengsime. Tikimės, kad skaidrius ir sąžiningus santykius su valstybe palaikantys mokesčių mokėtojai papildomos naštos neturėtų pajusti“, − sako finansų ministras.

Finansų ministerija primena, kad, siekiant sutvarkyti mokesčių administravimą, parengtos ir Seime įregistruotos PVM įstatymo pataisos, kuriomis numatyta bausti visus asmenis, iš anksto žinojusius, kad jų įvykdyto sandorio PVM nebus sumokėtas į biudžetą. Seimą taip pat pasiekė ir Mokesčių administravimo įstatymo pataisos, kuriomis nustatomos priemonės svarbiai mokestinei informacijai gauti, nepagrįstiems piktnaudžiavimams teisėmis pašalinti, tobulinamos mokesčių mokėjimo užtikrinimo priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius