Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministras Rimantas Šadžius: eurai turi suktis ratu

Panevėžyje apsilankęs finansų ministras Rimantas Šadžius kartu su miesto ir rajono merais aptarė Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijas regione. Taip pat buvo aptarta ir visai šaliai aktuali euro įvedimo tema.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Finansų ministerijos organizuotame renginyje taip pat dalyvavo ambasadorius ir nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje Raimundas Karoblis, Panevėžio miesto ir rajono vadovai, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos, aktyvūs regiono verslo ir visuomenės atstovai.

Pasak finansų ministro R.Šadžiaus, pagrindinis kiekvieno regiono uždavinys yra tinkamai nukreipti ir efektyviai panaudoti investicijas, kurios skatintų regiono ekonomikos augimą, konkurencingumą ir kurtų darbo vietas. Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijos – svarbus Panevėžio regiono plėtros variklis.

„Reikia remtis finansų inžinerijos principu, kad kiekvienas projektams vykdyti skirtas euras apsisuktų keletą kartų. Svarbu Europos Sąjungos paramą išnaudoti tinkamai. Privalome branginti kiekvieną skiriamą eurą. Europos Sąjungos skiriamos lėšos nebus amžinos, todėl turime pinigus naudoti protingai. Naujuoju finansiniu laikotarpiu su pinigais reikės elgtis dar atsakingiau“, – dėstė finansų ministras R.Šadžius.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Susitikimo akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Susitikimo akimirka

Panevėžio rajono meras pateikė taiklų pavyzdį, kaip Europos sąjungos lėšos panaudojamos Panevėžio rajone. Anot rajono vadovo, pagirtinas pavyzdys turėtų būti įgyvendinamas ir kitose seniūnijose.

„Mes turime puikų miestelį – Naujamiestį. Ten yra mokykla, kuri netrukus bus gimnazija, miestelyje yra ligoninė, bažnyčia, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis, bendruomenių centras, pirtis, muzikos mokykla. Viskas tuo pasakyta. Tie darbai padaryti per praeitą finansinį laikotarpį. Mes tikimės, kad šis mano pavyzdys kažkada taps realybe visose dvylikoje Panevėžio rajono seniūnijų“, – pasakojo Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Susitikimo akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Susitikimo akimirka

Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius, pristatęs Aukštaitijos sostinėje įgyvendinamus, Europos Sąjungos finansuojamus projektus, prabilo apie galimybę vyriausybei perimti „Cido“ arenos išlaikymą. Toks mero pareiškimas sulaukė ironiškos finansų ministro šypsenos.

Mano nuomone, Lietuvoje arenų per daug ir tik vienintelė „Žalgirio“ arena nedirba nuostolingai.

„Kiekvienas miestas, statantis areną turi pagalvoti, kad statinį reikės išlaikyti. Daug norinčių šią naštą permesti ant Vyriausybės pečių. Mano nuomone, Lietuvoje arenų per daug ir tik vienintelė „Žalgirio“ arena nedirba nuostolingai“, – į V.Satkevičiaus prašymą atsakė finansų ministras R.Šadžius.

Lietuvos verslo ir darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas prabilo ir apie poreikį įsivesti eurą. Nors dauguma lietuvių į šią valiutą žiūri skeptiškai, o verslininkai tvirtina, kad po euro įvedimo kainos turėtų kiek išaugti, vadovas sako, kad naujos valiutos įvedimas tiesiog privalomas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Susitikimo akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Susitikimo akimirka

„Kainų augimas yra natūralus ekonominis procesas, tačiau jei euro mes neįsivesime, mūsų šalis taps ne tokia konkurencinga kaip Latvija ar Estija. Investuotojai rinksis kaimynus, o ne mus. Reikia daug švietimo euro tema, nes yra dalis visuomenės, kuriems reikia kaip vaikams aiškinti, kokią naudą euras turės po trejų ar ketverių metų“, – sakė Lietuvos verslo ir darbdavių konfederacijos vadovas D.Arlauskas.

Finansų ministerijos duomenimis, 2007-2013 metais Panevėžio regione įgyvendinamiems viešiesiems ir įmonių projektams skirta daugiau 1 mlrd. litų ES lėšų, išmokėta apie 750 mln. litų.

Iš 495 planuotų įvykdyti projektų 302 jau yra baigti, 193 dar vykdomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius