Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministras spaudžia VMI vadovus prisiimti atsakomybę

Ant Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) galvos pasipylė kaltinimų lietus. Finansų ministras pareiškė, kad institucija nesugeba nei surinkti pinigų, nei tinkamai jų administruoti. Priekaištų inspektoriams pažėrė ir Valstybės kontrolė, tačiau VMI vadovas teigia, kad rekomendacijų gerinti veiklą jau paisoma.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sumažėjus įplaukoms į biudžetą, Finansų ministerija suskubo aiškintis, ar VMI dirba tikrai gerai. Išvados, anot ministro, tokios: rizikos valdymo sistema, kuri inspektoriams leidžia gaudyti stambius sukčius, – abejotina; o mokesčių administravimo spragos – rimtos.

Esą nenormalu, kai ūkiui augant tai neatsispindi mokesčių surinkime. Į biudžetą gauta PVM suma šiemet nuo plano atsiliko 300 mln. litų. PVM mokėjimo prievolė per ketvirtį ūgtelėjo 2 proc., – perpus mažiau, nei augo vartojimas šalyje.

„Aš manau, kad šitoj situacijoj, be abejo, VMI vadovybė turėtų prisiimti atsakomybę“, – LRT televizijai teigė R. Šadžius. Tačiau jis, prašomas patikslinti, ką turi galvoje, nebekomentavo.

VMI veiklą nagrinėjusi komisija, anot finansų ministro, bus nuolatinė. Tai leis inspektorius kontroliuoti ir, reikalui esant, greitai patikrinti, kas vyksta.

Priekaištų VMI pareiškė ir Valstybės kontrolė. Mokesčių fondas tvarkomas, anot jos, pažeidžiant įstatymus.

Mokesčių inspekcijos vadovas Modestas Kaseliauskas komentuoti atsisakė, bet pranešimuose spaudai teigia, kad į siūlymus gerinti veiklą jau reaguojama.

„Finansų ministerija pateikė geras metodinio pobūdžio rekomendacijas, leisiančias dar labiau pagerinti mokesčių administravimą. Jos jau įgyvendinamos. Mokesčių administratorius, atsižvelgdamas į ministerijos siūlymą tobulinti rizikos valdymo modelį ir rizikos vertinimo sistemą, dės pastangas, kad šie veiklos procesai taptų dar optimalesni.Valstybės kontrolės rekomendacijos irgi jau įgyvendinamos. Per mėnesį planuojama įvykdyti 70-imt proc. jų“, – pranešime teigia M. Kaseliauskas.

LRT televizijos kalbintas ekonomistas Romas Lazutka spręsti, kuri pusė teisi, nesiima, tačiau konstatuoja, kad įplaukų į biudžetą problema – jau ilgalaikė.

„Praėjo penketas metų ir kainos augo, o gyventojų iš biudžeto gaunamos pajamos – nesvarbu, ar tai algos, ar socialinės išmokos – yra įšaldytos. Tai yra tragedija ir tikrai reikia rinkti mokesčius daug geriau. Ir būtų gerai, kad tas nedidelis, sakykim, konfliktas, išaugtų į rimtą nacionalinę programą. Arba galėtume daryti tam tikrą vajų, kad reikia pagaliau lietuviams mokesčius mokėti“, – komentavo R. Lazutka.

Lietuva mokesčių surenka maždaug 26 proc. nuo BVP ir pagal tai yra paskutinėje vietoje ES-oje. Šios vidurkis – apie 40 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius