Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Forbes“: Meksikos magnatas Carlosas Slimas, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas ir „Zara“ vadovas Amancio Ortega – turtingiausi žmonės

Meksikos verslo magnatas Carlosas Slimas, IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas ir mados namų „Zara“ vadovas Amancio Ortega iš Ispanijos užėmė aukščiausias pozicijas pirmadienį žurnalo „Forbes“ paskelbtame pasaulio milijardierių sąraše.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau „Forbes“ pašalino iš savo sąrašo vieną Meksikos narkotikų kontrabandos baroną, nurodęs, kad su juo nepavyko susisiekti, o vienas Saudo Arabijos princas išbarė žurnalą, kad šis paskelbė per mažą jo turto sumą.

C.Slimas, valdantis Lotynų Amerikos telekomunikacijų milžinę „America Movil“ ir mažmeninės prekybos bei pramonės įmonių grupę „Grupo Carso“, pirmąją vietą superturtuolių sąraše užima jau ketvirtus metus iš eilės. Jo turtas įvertintas 73 mlrd. JAV dolerių ir per metus padidėjo keturiais milijardais.

„Microsoft“ valdybos pirmininkas, jau daugelį metų patenkantis tarp „Forbes“ sąrašo lyderių, šįkart liko antras, turėdamas 67 mlrd. dolerių. Jo turtas buvo šešiais milijardais dolerių didesnis negu 2012-aisiais, nors B.Gatesas daug lėšų išdalija per pasaulinę labdaros organizaciją – Billo ir Melindos Gatesų fondą.

A.Ortega, kurio mados įmonių grupei „Inditex“ priklauso populiarus drabužių prekybos tinklas „Zara“, pakilo iš penktos vietos į trečią, valdydamas 57 mlrd. dolerių vertės turtą. Prieš metus jo turtas buvo įvertintas 37,5 mlrd. dolerių.

Šio ispanų verslininko turtas per metus išaugo labiausiai, o Brazilijos metalų ir naftos magnatas Eike Batista nusirito iš septintos vietos į 100-ąją, kai jo turtas sumenko 19,4 mlrd. dolerių.

Po praeitų metų, kai judėjimas „Užimk Volstritą“ („Occupy Wall Street“) smerkė didėjantį saujelės turtingųjų – „Vieno procento“ – turtą visų kitų žmonių sąskaita, kasmetinis „Forbes“ sąrašas ir vėl parodė, kad daugumos milijardierių turtas padidėjo.

Dabar į šį sąrašą patenka 1 426 žmonių, tarp kurių yra 210 nauji nariai. Bendras šios grupės valdomas turtas yra 5,4 trln. dolerių, o pernai jis buvo 4,6 trln. dolerių.

„Forbes“ sąraše daugiausiai JAV atstovų – žurnalas įvardijo 442 amerikiečius magnatus. Toliau eina Kinija (122), Rusija (110) ir Vokietija (58). Milijardo dolerių arba didesnį turtą valdančių moterų padaugėjo nuo 34 iki 138.

„Forbes“ pažymėjo, kad atsigaunančios akcijų rinkos ir stiprėjantys prekiniai ženklai „iškėlė didžiulį“ skaičių naujokų, tokių kaip džinsais prekiaujančios Italijos bendrovės „Diesel“ magnatas Renzo Rosso, JAV mažmeninės prekybos grandas Bruce'as Nordstromas ir amerikietė dizainerė Tory Burch.

JAV investicinių įmonių grupės „Berkshire Hathaway“ vadovas Warrenas Buffettas „Forbes“ sąraše šiemet užėmė ketvirtąją poziciją, valdydamas 53,5 mlrd. dolerių, o penktoje vietoje įvardytas JAV IT technologijų bendrovės „Oracle“ generalinis direktorius Larry Ellisonas kurio turtas vertinamas 43 mlrd. dolerių.

Šeštąja vieta dalijasi broliai Charlesas ir Davidas Kochai, kiekvienas turintis po 34 milijardus. Jiedu valdo JAV naftos, popieriaus ir chemijos pramonės imperiją „Koch Industries“.

Turtingiausias žmogus Azijoje Li Ka-shingas, vadovaujantis Honkongo nekilnojamojo turto įmonių grupėms „Cheung Kong“ ir „Hutchison Whampoa“, buvo aštuntas, o jo turtas vertinamas 31 mlrd. dolerių.

Didžiausių turtuolių dešimtuko gale minimi Prancūzijos prabangos imperijų vadovai: kosmetikos milžinės „L'Oreal“ vadovė Liliane Bettencourt ir jos šeima, kurios turtas vertinamas 30 mlrd. dolerių, taip pat prekybos prabangos prekėmis tinklo LVMH vadovas Bernard’as Arnault, kuriam priklauso 29 mlrd. dolerių.

Prekybos centrų tinklą „Walmart“ valdantys keturi Waltonų dinastijos nariai nepateko į pirmąjį dešimtuką – kiekvieno iš jų turtas vertinamas 26-28 mlrd. dolerių. Tačiau visi kartu jie tapo turtingiausia šeima „Forbes“ sąraše, valdydami 107,3 mlrd. dolerių.

Iš sąrašo buvo pašalintas grėsmingojo Meksikos Sinaloa narkotikų kartelio vadeiva Joaquinas Guzmanas, pravarde „El Chapo“, kuris prieš ketverius metus buvo įvardytas „Forbes“ kaip valdantis apie 1 mlrd. dolerių turtą.

„Forbes“ pareiškė nesantis įsitikinęs, ar J.Guzmano, kuris, kaip skelbia gandai, žuvo praeitą mėnesį per vieną susišaudymą prie sienos su Gvatemala, turtas yra pakankamas, kad jis patektų į milijardierių sąrašą.

„Forbes“ nesugebėjo su juo susisiekti ir patikrinti skaičių, taip pat mano, kad vis daugiau pinigų skiriama jo paties ir jo šeimos apsauga", – aiškino žurnalo turtuolių skilties redaktorė Luisa Kroll.

Tuo tarpu Saudo Arabijos princas Al Waleedas bin Talalas, dažnai vadinamas turtingiausiu arabų pasaulio žmogumi, paskelbė daugiau nebendradarbiausiantis su „Forbes“, nes žurnalas esą per menkai įvertino jo turtą.

Al Waleedas bin Talalas, kuris yra Saudo Arabijos karaliaus sūnėnas ir valdo didelius akcijų paketus bendrovėse „Apple“, „Citigroup“, „News Corp.“ bei „Facebook“, taip pat savo viešbučių tinklą „Kingdom Holding Co.“, buvo įvardytas 26-oje vietoje, turėdamas 20 mlrd. dolerių.

Ši suma buvo gerokai mažesnė negu 28 mlrd. dolerių, kurią paskelbė žiniasklaidos imperija „Bloomberg“, taip pat sudarinėjanti pasaulio milijardierių sąrašą.

Al Waleedas bin Talalas apkaltino „Forbes“, kad žurnalo „sąmoningas šališkumas“ lėmė nepakankamą jo turto įvertinimą ir „turbūt yra nukreiptas menkinti Artimųjų Rytų investuotojus bei institucijas“.

„Kingdom Holding Company“ toliau dirbs su „Bloomberg“ milijardierių vertinimo komandomis“, – sakoma bendrovės pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad ji „nusisamdė advokatą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius