Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-20 pritaria pagalbos fondo didinimui ir atnaujina pažadus dėl krizės

Šalių grupės G-20 finansų ministrai šeštadienį pažadėjo pinigų besiformuojančioms ir problemų patiriančioms rinkos ekonomikoms gelbėti ir sakė, kad panaudos visą savo fiskalinę ir pinigų galią kovai su didžiausiu nuosmukiu nuo praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio.
Akimirka iš susitikimo
G-20 susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Esame įsipareigoję suteikti tokio masto ilgalaikes pastangas, kurios būtinos augimui atkurti“, – sakoma ministrų pareiškime, kuriame žadami papildomi pinigai Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir regioniniams skolintojams, tokiems kaip Azijos plėtros bankas.

Joks skaičius nebuvo paskelbtas, bet vienas derybose dalyvaujantis pareigūnas „Reuters“ sakė, kad jose daugiausia buvo kalbama apie daugiau kaip dvigubai didesnę sumą, kuria disponuotų TVF, padedantis šalims, pritrūkusioms kreditų ir investicijų.

Atskirai Gordonas Brownas, kuris balandžio 2 dieną pirmininkaus G-20 viršūnių susitikimui, sakė, kad netrukus įvyks „didžiulis pokytis“ dėl finansinių rinkų reguliavimo, pirmiausia – dėl sumažintos rizikos fondų ir kitų sričių, kurios šiuo metu reguliuojamos labai nedaug, priežiūros.

Dabar pagrindinis prioritetas yra pasiekti, kad ekonomikos kreditavimas, kuris jai yra kaip kraujas, vėl būtų normalus.

Ministrų pareiškime, kuris buvo paskelbtas po jų derybų tam viršūnių susitikimui pasirengti, sakoma, kad sumažintos rizikos fondai turėtų būti registruojami ir turėtų pateikti informaciją, kurios reikia rizikai kontroliuoti. Be to, pareiškime sakoma, kad reiktų geriau kontroliuoti ir kreditų reitingavimo agentūras.

Ministrai nurodo, kad dabar pagrindinis prioritetas yra pasiekti, kad ekonomikos kreditavimas, kuris jai yra kaip kraujas, vėl būtų normalus.

Ministrai atidėjo nesutarimus dėl valstybės išlaidų veiklai remti dydžio ir sakė, jog visi darys visa, ką gali, kad įveiktų tai, ką TVF vadina „didžiąja recesija“.

Jungtinės Valstijos dar detaliai nepaskelbė, kaip planuoja išvalyti bankų „toksinius aktyvus“. Daugelis sako, kad tai gyvybiškai būtina norint vėl išjudinti ekonomiką. JAV pareigūnai sakė, kad tokių detalių galima tikėtis ateinančią savaitę.

G-20 paskelbė atskiras gaires šalims, planuojančioms išvaduoti bankus nuo „toksinių aktyvų“.

„Pamatysite, kad mes gana greitai paskelbsime naujas gaires, naujas finansines gaires dėl šių aktyvų“, – „Fox Business News“ sakė JAV iždo sekretorius Timothy Geithneris, kuris dalyvavo minimose derybose Horšame, esančiame į pietus nuo Londono.

Be sumažintos rizikos fondų registravimo ir griežtesnės kreditų reitingavimo agentūrų kontrolės, naujesnis per G-20 derybas Anglijoje iškilęs elementas yra įsipareigojimas padėti besiformuojančioms ekonomikoms, tikriausiai prisimenant masinį pinigų išėjimą, kuriuo pasižymėjo Azijos 10-ojo dešimtmečio finansinė krizė.

„Tikrai privalome imtis veiksmų, kad sustabdytume žalą, daromą besivystančioms ekonomikoms, kurios mato, kaip pinigai išeina iš jų sistemų“, – sakė britų finansų ministras Alistairas Darlingas, kuris pirmininkavo šiam ministrų susitikimui prabangiame kaimo viešbutyje Horšame.

TVF pastaraisiais mėnesiais pažadėjo beveik 50 mlrd. dolerių (134 mlrd. litų) finansinę pagalbą šalims Rytų Europoje ir prašo jo gelbėjimo lėšas padvigubinti iki 500 milijardų.

G-20 šalys pagamina daugiau kaip 80 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto, kuis 2009-aisiais turi mažėti daugiau, nei bet kuriais kitais metais nuo 4-ojo dešimtmečio. Finansinė krizė prasidėjo 2007 metais Jungtinėse Valstijose ir paveikė pasitikėjimą, funkcionavimą, prekybą ir darbo vietas visame pasaulyje.

Pasaulio banko vadovas Robertas Zoellickas, kuris taip pat dalyvavo šeštadienio susitikime, sakė, kad vyriausybės išlaidos suteiktų ekonomikai tik trumpą postūmį, jei vyriausybės neapvalys bankų nuo "toksinių aktyvų", kurie ir toliau mažina pasitikėjimą ir norą skolinti ar investuoti.

„Yra ... absoliučiai svarbus įsipareigojimas, ... kad 20 didžiausių pasaulio ekonomikų būtų pasirengusios daryti visa, kas būtina ir kol bus būtina, ir aš manau, kad tai didelis žingsnis į priekį“, – sakė A.Darlingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius