Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“: Lietuvai parduodamų dujų kaina nėra „politinė“

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ atstovas pareiškė, kad Lietuvai parduodamų dujų kaina nėra „politinė“. „Gazprom“ atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas, komentuodamas Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės antradienio pasisakymą, teigia, kad pagal tokią pat kainos formulę dujos parduodamos ir kitoms Europos šalims.
„Gazprom“
„Gazprom“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dujų kainos Lietuvai niekaip nesusijusios su politika, jos yra suderintos 2004 metais „Gazprom“ ir partnerių Lietuvoje, įskaitant ir Lietuvos Vyriausybę, pagal formulę. Ši kainų formulė taikoma ne tik Lietuvai, bet ir visoms Europos valstybėms. Gamtinių  dujų kaina kiekvienai valstybei gali būti kitokia ir koreguotis kontrakto rėmuose. Kainoje taip pat atsispindi Lietuvos rinka, turint omenyje ir alternatyvaus tiekimo galimybes. Visa tai priskirtina tik ekonomikai ir neturi jokio ryšio su politika, ir Lietuvoje tai turėtų būti suprantama“, – „Gazprom“ pranešime spaudai sakė S.Kuprijanovas.

D.Grybauskaitė antradienį Vilniuje pareiškė nematanti galimybių susitarti su „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų Lietuvai, nes, pasak jos, „Gazprom“ kainos turi „politinį charakterį, ne ekonominį“. Prezidentė teigė, jog Lietuva už dujas moka 30 ar 40 proc. brangiau nei jos kainuoja tarptautinėje rinkoje, ir tai ji vadina „politine, o ne energetine kaina“.

Tuo tarpu energetikos ministras Arvydas Sekmokas tikisi, kad Seimo priimtas ir jau įsigaliojusios Gamtinių dujų įstatymo pataisos paspartins derybas su „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų. Jis tikisi, kad pavyks susiderėti dėl 15 proc. pigesnių dujų.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais Lietuva per dvejus metus pertvarkys dujų ūkį – bus atskirtos „Lietuvos dujų“ tiekimo, skirstymo ir perdavimo veiklos ir įkurtos atskiros įmonės. Numatoma, kad perdavimo tinklus, arba magistralinius dujotiekius savo nuosavybėn perims valstybė arba ji turės kontrolinį akcijų paketą.

Rusijos ir Vokietijos koncernų „ Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ bei Lietuvos Vyriausybės valdomą bendrovę „Lietuvos dujos“ numatoma pertvarkyti iki 2013 metų liepos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius