Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausių šalių pasenti sąraše – ir Lietuva, tiesa, viena paskutiniųjų

Kaip tris geriausias valstybes išeiti į pensiją banko „Natixis Global Asset Management“ analitikai nurodo Norvegiją, Šveicariją ir Islandiją. Į sąrašą įtrauktos 43 pasaulio valstybės, į jį patenka ir Lietuva, aplenkusi tokias Europos valstybes kaip Latvija, Vengrija, Portugalija, Ispanija ar Kipras.
Graikas pensininkas ginčijasi su banko darbuotoju
Graikas pensininkas ginčijasi su banko darbuotoju / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Senatvė Pensija

Sąrašas buvo sudarytas vertinant prognozuojamą gyvenimo trukmę, valstybės išlaidas sveikatos apsaugai, pensijų fondų vystymąsi, prieinamumą ir pelningumą, taip pat BVP vienam gyventojui.

Sąraše dominuoja Europos valstybės. Tiesa, visos lyderiaujančios valstybės yra ne Europos Sąjungos narės. Pirmąsias vietas užima Norvegija, Šveicarija ir Islandija, toliau – Naujoji Zelandija ir Švedija.

Kur geriausia pasenti
Kur geriausia pasenti

Vokietija sąraše – tik septinta. Lietuvos kaimynės sąraše pasirodo tik 27 pozicijoje. Tai – Estija, aplenkusi kitas Baltijos valstybes. Lenkija sąraše yra 29, Lietuva – 30, o Latvija – tik 32.

Lentelės pabaigoje, išskyrus Graikiją, yra besivystančios valstybės – Rusija, Brazilija ir Indija.

Lietuva taip pat aplenkė tokias valstybes kaip Meksika, Kinija, Turkija, Čilė.

Banko analitikų teigimu, šalims lyderėms pavyksta kovoti su visuomenės senėjimu, kuris dabar ir sukuria didžiausią spaudimą pensijų sistemoms.

Šiuo metu vyresnių nei 65 metai ES piliečių yra maždaug penktadalis, tačiau prognozuojama, kad iki 2060 metų jie sudarys jau trečdalį visos populiacijos.

Šie pokyčiai labiausiai atsilieps toms valstybėms, kuriose pensijos yra tiesiogiai priklausomos nuo biudžeto pajamų. Jeigu dabar kai kuriose Europos valstybėse vienam pensininkui tenka po keturis dirbančiuosius, tai 2060 metais jau tik du darbuotojai išlaikys vieną pensininką.

Mažėjant darbuotojų ir didėjant pensininkų skaičiui, prie tokių pensijų sistemų likti norinčios valstybės teturi tris išeitis: sumažinti pensijas, padidinti mokesčius ir pavėlinti išėjimą į pensiją.

Tuo metu, kaip rašo banko analitikai, darbuotojams vis daugiau dėmesio teks patiems skirti pasiruošimui į pensiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius